Blog

A gitáros, aki foggal tépte a húrokat

75 éve, 1942. november 27-én született a legendás zenész, Jimi Hendrix. A tragikusan fiatalon elhunyt gitáros egyedi stílusával és tehetségével írta be magát a rocktörténelembe.

Washington államban, Seattle-ben látta meg a napvilágot Johnny Allen Hendrix néven. Háromévesen nevét James Marshall Hendrix-re változtatták, mikor apja hazatért a második világháborúból. A fekete, fehér és cseroki indián felmenőkkel rendelkező Hendrix nem az egyetlen muzsikus volt a családban: apai ágon mindkét nagyszülője vaudeville zenész volt. Zenéjére nagy hatással voltak a család szomorú eseményei: kilencéves volt, mikor a szülei elváltak, tizenhat, mikor anyja meghalt. Jimi elhanyagolt, szegény családból származó gyerek volt. Első hangszerét 14 éves kora körül kapta: egy leharcolt akusztikus gitárt.

A nem mindennapi stílusú Hendrix hamar feltűnést keltett, hiszen balkezesként jobbkezes hangszeren játszott. Tanárhoz sosem járt, magától, autodidakta módon tanult zenélni. Nagy hatással volt rá a blues, és annak mesterei, többek között B. B. King. Első szárnypróbálgatásai nem jártak túl nagy sikerrel: vad stílusa miatt volt, hogy kirúgták.

Hendrix a katonaságot is megjárta, miután elkapták egy lopott autóval: kétéves büntetését váltotta ki a szolgálattal. Családjának küldött leveleiben arról írt, hogy megszokta a katonaéletet, viszont felettesei és társai szerint csapnivaló, lusta katona volt. Itt találkozott későbbi barátjával és zenésztársával, Billy Cox-szal. Leszerelésének hivatalos oka egy bokatörés volt, úgy tartják viszont, hogy rossz magaviselete miatt bocsátották el. Egy másik teória szerint Hendrix homoszexuálisnak vallotta magát, és azt mondta, hogy szerelmes egy katonatársába, és ezért kellett ott hagynia a katonaságot.

Próbálkozások és megannyi konfliktus után egy kocsmai zenélés hozta meg a sikert Hendrixnek. Ekkor figyelt fel rá az Animals basszusgitárosa, aki rögtön vitte is Londonba. Megkötötték a szerződéseket, és megalakult a  The Jimi Hendrix Experience. Az Egyesült Királyságban hatalmas népszerűségnek örvendtek, Hendrix igazi sztár lett. Egyedi, vad stílusával rengeteg rajongót szerzett: egy koncerten még a gitárját is felgyújtotta.

Amerika ekkor még nem igazán ismert őket, a nagy lehetőséget a Monterey nemzetközi zenei fesztivál hozta, Paul McCartney ajánlotta be őket. Az egész eseményt filmre vették, és a mozikban is bemutatták, így tökéletes lehetőség volt a berobbanásra. Hendrix nem bízta a véletlenre: foggal pengette a gitárját és a háta mögött is gitározott. A dal végén felgyújtotta és összetörte a hangszert.

’69-ben feloszlott az Experience, majd ezt követően, még abban az évben Hendrix fellépett a woodstocki fesztiválon. A legendás előadást rengeteg probléma övezte: az időjárás is közbeszólt, de a hangosítással is baj volt, és a kibővített zenekar sem próbált eleget. Mindezek ellenére az előadás legendássá vált, köszönhetően többek között a Hendrix által előadott amerikai himnusznak. A kultikussá vált feldolgozást sokan támadták.

Ezután Gypsy Sun and Rainbows néven zenéltek. A rövid életű zenekar több problémával is küzdött, ezek közül az egyik Hendrix drogproblémái voltak. A heroinnak köszönhetően nem csak a magánélete ment tönkre, de szakmailag is lejtőre került. Két nappal a halála előtt, utolsó koncertjén a közönség kifütyülte.

Halála máig tisztázatlan, sokan azt gondolják, hogy öngyilkosság volt. A hivatalos álláspont szerint az alkohol és a túl sok altató végzett vele: belefulladt a hányadékába. 1970. szeptember 18-án találtak rá Londonban, egy hotel alagsorában. Egy másik elmélet szerint megölték, ezt több bizonyíték is alátámasztja.

Ezek a szálak Michael Jeffery menedzserhez köthető: többször emlegette, hogy Hendrix többet érne neki holtan, mint élve – 2 millió dollárra volt nála biztosítva a zenész, de ezen kívül több ügyben is rá terelődött a gyanú. Bármi is az igazság, Jimi Hendrix beírta magát a rocktörténelembe zenéjével és stílusával.