Belföld Hírek

Sokszor visszadátumozzák a cégek a számlákat

Az online számlázás tesztüzeme több mint hét hónapig zajlik majd, a cégeknek érdemes a számlatömböt programokra cserélni. A vállalkozások adminisztrációs terheit jelentősen csökkenti.

MH – belföld

Jövő július 1-jén kerül sor az online számlázásra való átállásra. Erről az adóhivatal honlapján mától elérhető egy link, itt minden információ megtalálható.

A NAV most annak a lehetőségét vizsgálja, hogy a számlainformációk feldolgozásával a hivatal hogyan segíthetne a hatékonyabb és egyszerűbb áfa bevallásban is. 2018. július 1-jétől ugyanis a vállalkozók által kiállított és befogadott – 100 ezer forint feletti áfát tartalmazó – számlák adatai az adóhivatal rendelkezésre állnak.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára szerint a vállalkozóknak fel kell készülni arra, hogy a számlázó programok bekötése után az adatok eredeti tartalma nem írható át. A jogszabályi tiltás ellenére ugyanis az ellenőrök sokszor találkoztak utólagosan visszadátumozott számlákkal. Az online rendszer rostáján viszont rögtön fennakadnak majd azok, akik a számlát az ellenőrzés ideje alatt visszadátumozva állítják ki.

Az online számlázás a cégek adminisztrációs terheit jelentősen csökkenti, ezért legkésőbb jövő nyáron érdemes a számlatömböket számlázó programra cserélni. A jó hír, hogy az Európai Bizottság szeptember végén kiadott tanulmánya szerint 2015-ben fele akkora volt az adóelkerülés Magyarországon, mint a régió más országaiban.