Hírek Kiemelt hírek Makó Térség

2700 makói diák tanul ingyenes tankönyvből

Már majdnem a makói diákok fele tanul ingyenes tankönyvből. De ez nem a szegénységet mutatja, hiszen ősztől már a 9-dik osztályosok is erre jogosultak.

Korom András – Makó

A idei tanévben a 17 makói általános és középiskolába beiratkozott 4 ezer 525 diák negyven százaléka, összesen 2700 gyerek tanulhat ingyenes tankönyvekből. Köszönhetően annak, hogy a kormány felmenő rendszerben térítésmentesen biztosítja minden diák számára a tankönyveket, hogy ezzel is megkönnyítse a szülők iskolakezdés előtti helyzetét.

Ősszel már a 9-dik osztályosoknak sem kellett fizetniük, azaz az első kilenc osztályba járók szülei mentesültek e tetemes kiadás alól. A makói önkormányzat ráadásul az idén is 3 ezer forintos beiskolázási támogatással segítette a családoknak az iskolakezdést.

A térítésmentességben résztvevők száma egyébként fokozatosan gyarapszik, hiszen az ingyen tankönyvre jogosultak 2014-ben még csak 2 ezer 45 voltak.

A gyerekek tanulását és a pedagógusok munkáját segítette az a 600 tablet is melyet tavaly 8 (pitvarosi, makói, fábiánsebestyéni, vásárhelyi, mórahalmi, kisteleki, sándorfalvi és csongrádi) iskolában osztottak ki az egyik mobilszoláltató jóvoltából, s 245 pedagógust továbbképzésre is küldtek.

A makói-vásárhelyi választókerületben egyébként az idén összesen 9 ezer 209 diák kezdte ingyenes tankönyvvel a tanévet, s csak 1503-nak kellett érte fizetnie.