Kiemelt hírek Makó

Százszoros véradót is köszöntöttek ma Makón

A makói és térségi többszörös véradókat jutalmazta meg ma a Magyar Vöröskereszt Makói Területi Szervezete. A negyvenszeres, ötvenszeres, nyolcvanszoros és százszoros véradókat közös vacsorával lepték meg. Főképünkön a százszoros véradó látható.

Gajáta Fanni – Makó

Adj vért, és ments meg 3 életet” – szól a Magyar Vöröskereszt felhívása. Sokak ennek eleget tesznek, évente többször is ellátogatnak a véradó állomásra. Az ilyen embereket jutalmazta meg a Magyar Vöröskereszt Makói Területi Szervezete a Véradók Napja alkalmából: emléklapot, emlékérmet, fürdőbelépőt és vacsorát is kaptak a jutalmazottak.

Ahogy betöltötte a 18. életévét, azóta rendszeres véradó Horváth Sándor. A százszoros véradó annak idején azért döntött úgy, hogy vért ad, mert segíteni szeretett volna.

– Későn tudtam meg, hogy 56 naponta lehet menni, mert akkor már százötvenszeres véradó lehetnék, de ennek ellenére rendszeresen elmegyek a véradó állomásra – mondta az 58 éves Sándor. A közfoglalkoztatottként dolgozó férfi elárulta, munkatársai körében kevesen járnak vért adni, illetve sajnálja, hogy a fiatalok sem aktívak e téren.

Sajtos László is fiatalként ismerkedett meg a véradással: a katonaságban ment el először ilyen formában segíteni az embereknek. Ezt a jó szokását megtartotta, hiszen a mai napig is vért ad: utoljára októberben járt ott.

– Két hete kaptam egy sms-t, amelyben közölték, hogy a kórházba kiszállították az általam adott vért és felhasználták – mondta László. Bár nyolcvanszoros véradó lett, nem jelenti azt, hogy felhagy ezzel a cselekedettel: ha lehetősége van, mindenképpen segít.