Kiemelt hírek Makó

Munkára fogták a makói kórház napelemparkját

Elkészült a makói és a vásárhelyi tagkórházak napelemparkjának bővítése, melynek köszönhetően évi 4,5 millió forintot spórolnak meg az áramszámlán. Ezt az összeget a betegellátás körülményeinek javítására fordítják – hangzott el Nagy Jenő kórházigazgató mai makói sajtótájékoztatóján.

Korom András – Makó

Bár egy 50 kilowattos napelempark már működött a makói kórház helikopterleszállója mellett, ezt a most a Széchenyi 2020 keretében, az Európai Uniós Kohéziós Alap és a magyar költségvetés 100 százalékos, vissza nem térítendő 134 millió forintos támogatásával bővítették. A makói és a vásárhelyi kórházban ebből a pénzből összesen 846 napelemtáblát telepítettek.

 

Nagy Jenő Hadik György és Toldi János képviselőkkel közösen szemlélte meg a kórházi naperőművet.

A makói kórházban 67 millió forintból 456 napelemtábla telepítésével a korábbi 50 kW-os teljesítmény 117,5 kW-ra bővült A vásárhelyi tagkórház épületei tetejére 390 napelemet szerelték fel. Az így termelt villamos energia fedezi a két tagintézmény egyhavi áramfogyasztását. Így az áramszámlán megtakarított 4,5 millió forintos összeget a betegellátás körülményeinek javítására fordítják – közölte Nagy Jenő, a makói kórház igazgatója.

A két tagkórház napelemparkja évente 199 ezer 200 kW áramot termel, s ennek köszönhetően 112 ezer 150 kilogramm széndioxid kibocsátását takarítják meg. A makói napelempark ennek az energiamennyiségnek körülbelül a felét állítja elő.

Hallgassa meg a kórházigazgatót:

A Csongrád Megyei Egészségellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó intézmény fotovoltaikus rendszerének bővítése című projekt célja a két tagkórház energiatakarékosabb működése, s a napenergia révén az üveghatású gázok kibocsátásának csökkentése volt.