Kiemelt hírek Makó

Január végéig készül el a Kálvin utcai rendelő kiviteli terve

Január végéig készülnek el a Kálvin utcai új rendelő kiviteli tervei – derült ki a múlt pénteki lakossági fórumon.

Korom András – Makó

A jelenlegi számítások szerint 280-300 millióba kerül és teljes egészében városi forrásokból épül meg a jelenlegi helyén az új, 766 négyzetméteres Kálvin utcai rendelő – jelentette be Farkas Éva Erzsébet a Kálvin Téri Református Általános Iskolában a múlt pénteken tartott fórumon. A városvezető azt is elmondta, hogy a tervegyeztetések után a kiviteli tervek elkészültek, s az építési tervek elkészítésének határideje jövő január utolsó napja.

Az új rendelő három épületből áll majd. Az egyikben a két felnőtt, a másikban a két gyermek rendelő működik, s továbbra is itt dolgoznak majd a védőnői szolgálat munkatársai. A harmadik, kisebb épületrészbe kerül a jelenleg is működő gyógyszertár.

Mint arról többször is beszámoltunk, a Kálvin utca rendelő műszaki állapota – miután az az elmúlt évtizedekben jelentősebb felújításon nem esett át – olyannyira leromlott, hogy a tisztiorvosi szolgálat alkalmatlannak találta egészségügyi ellátás helyszínének, a műszaki szakértő pedig az épület süllyedése miatt gazdaságtalannak ítélte a felújítását, s a bontását javasolta.

Ez és a kötözés ellen az érintett orvosok és a betegek is tiltakoztak, mondván a Tinódi utcai egykori Vízmű épülete – ahová a város az első elképzelések szerint költöztette volna a rendelőt, nagyon kiesik a város szélére és attól tartottak, hogy a betegek oda utánuk sem mennek.

A tiltakozás hatására végül a polgármester engedett, így a jelenlegi rendelő lebontása után annak a helyén építik fel majd a kor igényeinek megfelelő újat.

A bontás és az újba költözés közötti időben – a legutóbbi elképzelések szerint – a belvárosban elhelyezett konténerekben rendelnek majd az orvosok. Hogy pontosan hová és mikor helyezik el ezeket, azt azonban még senki sem tudja.