Kiemelt hírek Makó

Hiába javulnak a járdák Gerizdesen, ha ráállnak az autók

Farkas Éva Erzsébet polgármester és Marosvári Attila képviselő közös fórummal várta ma este az érdeklődőket a Megyeház utcai nyugdíjas klubban. A tájékoztatót követően többen elmondták panaszukat, a legnagyobb probléma a környékbeliekkel volt.

Kiss Dániel – Makó

A nagyberuházásokról és pályázatokról Farkas Éva Erzsébet polgármester tartott tájékoztatót a fórum résztvevőinek. A sok fejlesztés az egész városra, így erre a városrészre is kihatással van. Ezek közül az egyik a járdaprogram, melynek során több szakasz is megújulhatott a városrészben.

Marosvári Attila képviselő elmondta, hogy a városi járdaprogramból a Nagyér sétány egy nagyon fontos és rossz állapotban lévő szakaszát, valamint a Platán utca egyik oldalát tudták felújítani. A választókerületi alapból pedig két Ráday lakótelepi járdát készítették el. A közmunkaprogramnak köszönhetően két olyan járdaszakasz tud majd megépülni, ami szintén nagy segítség lesz a lakóknak. A Verebes utcai járda kivitelezése december környékén várható, a Ráday D épület előtti szakasza pedig jövő tavasszal épülhet meg.

De a Verebes és a Hédervári utcában lévő padka is megújult, ami évek óta nagy problémát jelentett. Tavaly zajlott a gerizdesi városrész fanyesési programja, amely részlegesen befejeződött, de több rész még hátra van: többek között a Ráday-lakótelep és a Hunyadi utca is. A jövőben továbbá szeretnék folytatni a járdák építését, illetve a csapadékelvezetés is megoldásra vár még. Marosvári Attila várja az ott élők véleményét a Ráday-lakótelepi sportpálya sorsa kapcsán is, hozzátéve, hogy bármi is lesz belőle, az milliós költségekkel fog járni.

A tájékoztató után többen is szót kértek. Volt, aki arra panaszkodott, hogy a teherautók az új járdán haladnak át, amivel tönkreteszik azt. Hozzátette, hogy a parkoló is kevés és vannak, akik szabálytalanul parkolnak a járdán, ezzel pedig a rendőrség sem törődik. A szemétlerakásra is érkezett panasz: kérték, hogy büntessék meg azokat, akik illegálisan hagyják ott a szemetet.

Farkas Éva Erzsébet szerint nagyon nehéz tetten érni az elkövetőket, de osztottak már ki bírságokat, és a polgárőrséget is bevonták ebbe. Továbbá azt kérte, hogy jelezzék a városházának, ha ilyet látnak. Marosvári Attila hozzátette, hogy a Béke utca felől útalapot kaptak a járdák, annak érdekében, hogy a parkolóba be lehessen hajtani, ez persze nem teherautóra van tervezve. A kialakított parkoló viszont nincs kihasználva.

Egy másik felszólaló az úttest szélét takarító járműveket hiányolta az utóbbi időben. Ennek oka egy meghibásodás volt, de a karbantartás után ismét járni fog – tudhatta meg a kérdező. A többi lakóra viszont nem csak a parkolás kapcsán volt panasz: a szabadon, közterületen tartott állatokkal is volt probléma. A tulajdonos nem törődik azzal, hogy nincs kerítés, így az állatok szabadon mozoghatnak. Emiatt is intézkedni fog a város.