Kiemelt hírek Térség

Alig járnak emlőszűrésre Apátfalván, Nagylakon és Magyarcsanádon

Mikrotérségi kórházfórumnak adott helyszínt az apátfalvi Faluház. Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója a jelenlévőknek elmondta, a szűrések nagyköveteinek kell válniuk és minél több embernek javasolni az azokon való részvételt.

Gajáta Fanni – Apátfalva

Kallai Árpád főigazgató kórházfórumot tartott a mikrotérségben – Apátfalván, Magyarcsanádon és Nagylakon – élőknek. A hódmezővásárhelyi és makói egészségügyi ellátó központ direktora a beszélgetés elején elmondta, a három településről egy év alatt közel 1000 embert láttak el a két kórház valamelyikében, de nagyobb arányban a makói intézményt választják a lakosok.

Ismertette a makói kórházban történő beruházásokat és hozzátette: a számok alapján szükség volt az egészségügyi szakrendelő korszerűsítésére, azonban tudják, hogy sok még a munka. Elmondta, több panasz is érkezett a makói intézet parkolójára – télre a kátyúzást orvosolni próbálják, azonban már keresik a lehetőségeket a megoldásra.

A főigazgató Apátfalván is ismertette az ingyenes szűrésvizsgálatokon való részvételi arányt: mint elmondta, a mikrotérségben is kevesen élnek az alkalommal, pedig sokszor életeket is menthetnek ezek a vizsgálatok. Továbbá hozzátette, az apátfalvi, 45 és 65 év közötti nők mindössze 25 százaléka él a mammográfiai szűrés lehetőségével, pedig az országban még mindig a vezető halálokok közé tartozik az emlőrák.

– Az itt jelenlévőknek a szűrések nagyköveteinek kell válniuk, mondják el a szomszédjaiknak, ismerőseiknek, hogy mennyire fontos a részvétel – fogalmazott a főigazgató. – Ha van helyi arca, szószólója a szűréseknek, sokkal többet lehet elérni.

Szekeres Ferenc polgármester megerősítette, az önkormányzat partnere az Egészségfejlesztési Irodának, bármilyen segítséget megadnak, de akár nyereményjátékot is hirdethetnek a szűréseken részt vevők között, ha ez megoldható. Bálintné Siprikó Zsuzsanna alpolgármester hozzátette, a helyi újságnak nagy szerepe van a lakosság körében, így akár prevenciós cikkek is megjelenhetnének benne.

Károlyi Sándor, az apátfalvi cigány nemzetiségi önkormányzat elnöke is felszólalt: megköszönte, hogy az EFI-vel megszülethetett az együttműködés, így a kisebbségnek külön szűréseket tarthatnak. Elmondta, mindenképpen odafigyelésre van szükség, ugyanis a helyi kisebbség életmódja problémás, azonban egészségügyi előadásokkal előrébb lennének.