Hírek Kiemelt hírek Makó

A rossz járdákról és a gyapjas levéltetvekről is szó esett Czirbus Gábor fórumán

E héten folytatódnak a makói települési képviselők és Farkas Éva Erzsébet polgármester közös fórumai. Ma Czirbus Gábor alpolgármesterrel várták az érdeklődőket a Szent István Egyházi Általános Iskolában.

Kiss Dániel – Makó

A fórum fő témája az utóbbi évek fejlesztései és a leendő tervek voltak. Farkas Éva Erzsébet polgármester tájékoztatójában elmondta, hogy sokat haladtak előre, az utóbbi időszakban 117 infrastruktúra-fejlesztéshez köthető pályázatot nyújtottak be. Ezek közt van, ami már folyamatban van, de van olyan is, ami még nincs elbírálva, összességében viszont ez körülbelül 25 milliárd forintos keretet tesz ki. A másik legfontosabb dolog emellett a kormány által támogatott Makovecz Imre Alap, amely az általa tervezett épületek ápolására és továbbfejlesztésére jött létre. Makó ebben a helyzetben nyertes pozíciót foglalt el, ennek köszönhetően pedig rengeteg támogatást kaphatott; 2016-ban 3,4 milliárd forintot, ami a város éves költségvetésével azonos. Ebből több fejlesztés is elindult, többek között a Hagymaház felújítása, ami december 15-re el is készül. A legnagyobb beruházás viszont a Hagymatikum fejlesztése. A 8,8 milliárdos fejlesztés új irányvonalat ad a városnak, turisztikai, vállalkozói és megélhetési szempontból többek között. Szó volt még a folyamatban lévő állami beruházásokról: a Páger Mozi és a makói levéltár fejlesztéséről, a kézilabda munkacsarnok kialakításáról.

A megjelentek betekintést nyerhettek a tervezett beruházásokba is. Ezek között az első a már említett Hagymatikum bővítése és a városi uszoda, továbbá az ipari övezetben a munkásszállás építése volt. Szó esett a már elkészült, illetve folyamatban lévő beruházásokról is: például az Almási utcai tornaterem felújításáról vagy a műfüves pálya kialakításáról a Pulitzer sétányon. A hat nyertes TOP-os pályázatról  tartalmazza többek között a Csipkesor felújítását és a Honvéd városrész megújítását is, ahol ráadásul egy közösségi házat is emelnek. Ebből bővítik majd az Ipari Parkot és építik a Hódmezővásárhely-Makó kerékpárutat is.

Czirbus Gábor alpolgármester elsőként a járdaprogramot emelte ki, melynek eredményeképp megszépült az Árpád, a Szegedi, a Báró Józsika és a Kont valamint a Hunyadi és a Kálvin utca, illetve a Szent István tér is. Elmondta, hogy a csapadékvíz elvezetés problémát okoz, és igyekeznek megoldást találni rá, pályázati forrásból. Szó esett egy másik nagy problémáról, az illegális hulladéklerakókról. Ezt igyekeznek beszüntetni. A Földeáki úton korlátlan mennyiségben lehet leadni a zöld- és a szelektív hulladékot . Szó volt még a közvilágítási hibák megoldásáról és a közterületek karbantartásáról és a jövő évi tervekről is.

A tájékoztatók után többen is megköszönték a városvezetés munkáját. A kérdések közt szerepelt a kiszombori elkerülő út megépülése és a gyapjas levéltetvek problémája is, de a járdákra is érkezett további panasz: van, ahol a babakocsikat az úton kell, hogy tolják, mivel olyan rossz állapotban vannak.

One Response

  1. Nagyszerű találkozó volt,jó hangulatban.Öröm volt hallani a szép eredményeket és a terveket.Apró megjegyzés :az utcanév helyesen :Báró Jósika u. /Jósika Miklós erdélyi író/

Comments are closed.