Visszább szorítja a hulladék és egyéb környezetszennyező anyagok elégetését is a szociális tűzifa támogatás. Idén több mint kétezer település kapott támogatást erre a Belügyminisztériumtól (A borítóképen: korábbi szociális tűzifa osztás Pitvaroson).

Nagy Szabolcs – Pitvaros

– Ameddig ez a lehetőség fennáll, mindenféleképpen szeretnénk ebben részt venni – mondja Pitvaros polgármestere a szociális tűzifa pályázat kapcsán.

A település a támogatási forma bevezetésének kezdete óta pályázik a Belügyminisztériumhoz, ebben az évben is kaptak 189 erdei köbméter tűzifát, amelyet a rászoruló lakosok között fognak szétosztani. Radó Tibor szerint minden támogatást ki kell használni, azt mondja örül annak, hogy nincsenek magukra hagyva a kistelepülések ezen a területen sem.

Pitvaroson és a hozzá hasonló kisebb településeken ugyanis sokan vannak még most is azok, akik kiegészítő fűtésként, vagy teljes egészében használnak fát, általában a legrászorulóbbak közül. A polgármester véleménye szerint ráadásul a környezetvédelemben is segítséget jelent, ha az embereknek tűzifát biztosítanak.

– Régebben volt rá példa, hogy néhányan tömegével hordták az önkormányzat által összegyűjtött használt ruhát. Kiderült, hogy fűtöttek is azzal, mert nem volt pénzük fára. Emiatt visszább kellett szorítanunk ezt a támogatási formát, illetve bevezettük, hogy úgy lehet ruha osztáson részt venni, ha a résztvevő maga is elhozza a már számára is használhatatlan rongyokat – tudtuk meg Radó Tibortól. A polgármester hozzátette: ha viszont legalább valamennyi tűzifát tudnak biztosítani az állami támogatáson keresztül, akkor annyival is kevesebben kényszerülnek arra, hogy a rendkívül környezetszennyező hulladékkal vagy ruhával fűtsenek.

A Belügyminisztérium a szociális tűzifa támogatásra idén 4 milliárd forintot fordított, összesen 2255 igény érkezett be, minden település kapott is a forrásból.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest