Kiemelt hírek Makó Térség

Földeákról kapja majd Igás az ivóvizet

3 kilométeres vezetéket építenek ki Földeák és Makó-Igás közt, hogy az utóbbiban élők egészséges vezetékes vizet kaphassanak. Az ivóvízminőség javító program 470 millió forintos uniós és kormányzati támogatást kapott. Archív képünkön egy Földeákra vízért kerekező igási asszony.

Korom András – Makó/Földeák

Jelenleg 25 bejelentett lakos él igáson, mely Makó külterületének számít, így a vezetékes ivóvízzel való ellátásuk nem kötelező önkormányzati feladat.

Mint arról annak idején beszámoltunk, az igási telep vezetékes vizének csapjai azután száradtak ki, hogy 2013 tavaszán a szolgáltató a jelentős díjhátralék miatt lekapcsolta a francia tulajdonban lévő, szomszédos egykori sertéstelepen az áramot, s ezzel együtt a vízellátást onnét biztosító kút szivattyúja is leállt. A telepen élő családok a legnagyobb melegben maradtak víz nélkül. Igaz zacskós vizet bőven szállított számukra a honvédség, s az udvari fúrt kutakat is volt, aki ismét használni kezdte, de az automata mosógépek vezetékes víz nélkül nem működtek, s fürödni sem nagyon lehetett. A legközelebbi, iható vizet adó kútra pedig kilométereket kellett biciklizniük.

És voltak olyanok, akik megtették ezt az utat, bekarikáztak a meglehetőse rossz úton a legközelebbi földeáki kúthoz, s olyan is akadt közülük, aki egy nap alatt négyszer is fordult.

A még Buzás Péter vezette önkormányzat helyszíni riportunk után lépett, a sikerült felvennie a kapcsolatot a csődbe ment francia céggel, illetve az EDF DÉMÁSZ-szal. Majd megszületett a megállapodás, a fúrt kút szivattyúja egy külön csatlakozáson keresztül újra kapott áramot, így újraindulhatott a szolgáltatás. A lekötés megoldása 250 ezer forintba került, az összeget az önkormányzat önerőből állta.

A vízellátás azonban úgy látszik meg nem nyugtató, a víz minőségét például azóta nem tudják ellenőrizni.

A Makó és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás 470 millió 741 ezer forintot nyert az ivóvízminőség javító projekt újabb, immár második részére. Ebből épül ki az igásiakat megnyugtató módon egészséges földeáki ivóvízzel ellátó mintegy 3 kilométeres vezetékrendszer. De ennek a segítségével fúrnak tartalékként egy újabb, 500 méter mély kutat Földeákon és egy 300 méter mélyet Királyhegyesen. Valamint UV és klórdioxid utófertőtlenítőt és online klór-dioxid mérőket építenek be a meglévő vízellátó rendszerekbe Makón, Kiszomboron, Ferencszálláson, Földeákon, Maroslelén, Királyhegyesen, Nagyéren, Apátfalván, Csanádpalotán és Nagylakon. Illetve kicserélik az elavult vezeték szakaszokat csomópontokat azonos kapacitású, korszerű anyagú csövekre. 

Mindezt jövő év végéig valósítják meg.