Kiemelt hírek Makó

Vádat emeltek a makói halálos építkezési baleset ügyében

A Makói Járási Ügyészség vádat emelt azzal a helybeli férfival szemben, aki egy tetőszigetelést folytató cég ügyvezetőjeként a foglalkozási szabályok megszegésével több alkalmazottja életét veszélyeztette, míg egy munkás halálát okozta.

MH-Makó

A vádlott egy cég ügyvezetőjeként 2015 novemberében vállalta el egy makói telep bővítése során felépített raktárak lapostető szigetelési munkáit. A szerződés alapján 2015. december 11-én a telephelyen az egyik raktárépület tetejét szigetelték a vállalkozó munkásai, melynek végeztével azt fóliával kellett letakarni. A tetőn előzőleg kivágtak 2×2 méteres nyílásokat a későbbi füstelvezetők elhelyezése érdekében. A vádlott a nap elején minden munkavállaló rendelkezésére bocsátott beülő-hevedert, ami előírás szerinti rögzítés esetén meg tudta volna akadályozni azt, hogy a tetőn dolgozó munkás onnan leessen. A vádlott azonban tudta, hogy a tetőn dolgozó munkavállalók a hevedert viselik, azt azonban rögzíteni semmihez sem tudják. A munkások így mindenféle védőeszköz, illetőleg biztonsági berendezés nélkül végezték a munkájukat a 9 nyílás közvetlen közelében, amelyek egyébként lefedve sem voltak, illetve védőkorlátokat sem alakítottak ki. Délután 3 óra körül az egyik munkás egy fóliával letakart 2×2 méteres nagyságú nyílásba lépett és mintegy 10 méter magasból a padlóra zuhant. Az esés következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy életét vesztette.

A vádlott a foglalkozási szabályok megszegésével a tetőn dolgozó nyolc munkavállalójának életét és testi épségét közvetlen veszélynek tette ki, míg egy munkás a szabályok megszegése következtében életét vesztette.

A járási ügyészség a vádlottat halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja, bűnösségének kérdésében a Makói Járásbíróság dönt majd – közölte az ügyészség.