Blog

Tökéletes képek Instagramra? Adunk pár tippet!

Ma már nem kellenek drága eszközök, hogy jó képeket készítsünk. Egy középkategóriás okostelefonnal és egy kis tudatossággal már el lehet kezdeni a fotózást. Ráadásul a telefonunk mindig a zsebünkben lapul, így a legváratlanabb helyzeteket is lencsevégre tudjuk kapni vele.

Aki egy kicsit is körülnézett már a beállítások közt a kamera menüjében, az már találkozhatott olyan fogalmakkal, mint az ISO vagy a fehéregyensúly. Ezek a fotózás alappillérei, és szerencsére a mostani telefonok már szabad kezet adnak a felhasználónak a kezelésükben. Vegyük is sorra, mire kell figyelnie annak, aki szeretne elmélyedni a fotózás rejtelmeibe!

  • Kompozíció

Az első és legfontosabb dolog, hogy miként építjük fel a képünket. Ki kell választanunk egy központi témát és a többi dolgot e köré építeni úgy, hogy harmóniában legyenek. Figyeljünk a vízszintre, hogy ne dőljön a horizonthoz képest. Ehhez nagy segítség lehet a telefonokban elérhető segédvonalak funkció, amivel “felkockázhatjuk a képet”. A vonalak találkozási pontjára érdemes elhelyezni a témát, hiszen így se nem középre, se nem a kép szélére esik majd, ami egy kellemes összképet eredményezhet. Ne féljünk mozogni a telefonnal, épületeknél nyugodtan fotózhatunk alulról, portrénál viszont a szemmagasság az ideális.

  • A helyes expozíció

A mobilos fotózás legnagyobb ellensége a túl kevés, illetve túl sok fény. A drágább fényképezőgépekkel szemben nem túl nagy a dinamikatartománya a telefonokkal készült fotóknak, így a sötét részek elvesznek, a világos részek pedig kiégnek, ha nem figyelünk oda. Ehhez hívhatjuk segítségül a beállítások azon részét, ahol például a kontrasztot, fényerőt, ISO-t állíthatjuk. Itt eszköztől függően több vagy kevesebb beállítást láthatunk, érdemes kísérletezni, hogy melyik milyen hatást vált ki.

  • Effektek és utómunka

Fontos észben tartani, hogy a kevesebb néha több, és a túl sok szín, erős kontraszt tönkretehet egy alapvetően jó képet. Sok kezdő fotós abba a hibába esik, hogy túl sok effektet használ, hiszen így elsőre talán profibbnak tűnik a kép, de igazság szerint így épp a lényeg veszik el. Rengeteg ingyenes applikáció áll rendelkezésre Androidra és iOS-re is, amikkel pillanatok alatt feldobhatjuk képeinket. Az előre telepített filterek mellett viszont érdemes a finomhangolásokkal is játszani.

A legfontosabb viszont az, hogy sok képet nézzünk meg alaposan, profi fotósoktól! Lessük el a perspektívákat, kompozíciókat, színhasználatot, hiszen így idővel ki fog alakulni, hogy mit és hogy érdemes fotózni.