Kiemelt hírek Makó Térség

Csak aki nem akar, az nem talál munkát Makón

2018-ben 168, 2019-re 230, míg 2020-ra 307 embert kell visszavezetnie a makói paktumirodának a makói, szegedi és vásárhelyi járás összesen 25 településén – hangzott el Farkas Éva Erzsébet polgármester, Weszelyné Végsheő Henriett települési képviselő és Tóth István, a Marosmenti Vállalkozók Szövetsége elnöke mai sajtótájékoztatóján. Címlapképen: munka a gumigyárban.

Korom András – Makó

Csatlakozott a makói önkormányzat a kormány által néhány éve elindított munkahely teremtési programjához. Makó a 2014-2019-es gazdaságfejlesztési programjában kiemelt feladatnak tekinti a vállalkozások forrásokhoz való juttatásához és munkahelyteremtését.

Farkas Éva Erzsébet elmondta, hogy kik kapták az összesen 2 milliárdos fejlesztési támogatást a makói térségben:

A polgármester elmondta: 474 millió forintot nyert a makói önkormányzat konzorciumi tagként a foglalkoztatási paktumiroda létrehozása érdekében benyújtott pályázatára. A iroda nem csak Makót, de a makói, a szegedi és a vásárhelyi járás összesen 25 települését éri el. A Korona emeletén július 1-je óta működő iroda jelenleg is felméri a foglalkoztatási igényeket. Két munkatársa a legnagyobb cégek vezetőit kereste eddig fel.

A paktumirodával kapcsolatos leglényegesebb tudnivalókat itt hallják:

Farkas Éva Erzsébet hozzátette, a 474 milliós elnyert összegből a munkába járás támogatását, járulékcsökkentő támogatást és a munkakipróbálási támogatást finanszírozzák. A projekt célja, hogy erős vállalkozói szféra alakuljon ki és növekedjen a foglalkoztatottság a térségben.

Weszelyné Végsheő Henrietta már arról szólt. hogy, 2014-hez képst felére csökkent a munkanélküliség a makói térségben. Ez októberben 3 százalékra mérséklődött, mindeközben apadt a közfoglalkoztatottak száma is:

Tóth István, a Marosmenti Vállalkozók Szövetsége elnöke, a Váll-Ker Kft. ügyvezetője a várható nehézségeket egy más részét villantotta fel azzal, hogy elmondta: a cégénél alkalmaztak olyan munkavállalót, aki két nap múlva közölte, hogy kilép, mert külföldre megy dolgozni. A cégvezető napok múlva azonban már közmunkásként látta viszont. Tóth István úgy látja, hogy Makón van munkalehetőség, csak a munkanélküliek ezeket nem keresik: