Kiemelt hírek Makó Színes

A makói fiatalok is elítélik a rongálást

A makói rendőrkapitányság rendőrei, illetve a szegedi büntetés-végrehajtási intézet emberei tartottak előadást a makói fiataloknak az Ifjúsági Színtérben. A nagy érdeklődés miatt még egy alkalommal megszervezik ezt a programot.

Gajáta Fanni – Makó

A makói középiskolákból mintegy 60 fő tanuló vett részt a komplex bűnmegelőzési előadáson a Ifjúsági Színtérben rendeztek meg. Decsiné Oláh Zsuzsanna rendőr főtörzsőrmester, bűnmegelőzési tanácsadó a bulizásról, a hétvégi szórakozásról és az iskolán belül erőszakról is beszélt a fiatalokkal – utóbbiról egy tájékoztató filmet is megnézhettek.

A lakossági fórumokon visszatérő téma a rongálás és a hangoskodás gyerekek részéről, ezért arról is megkérdeztük a fiatalokat, mi a véleményük erről. Bálint Nándor is találkozott olyan esettel, amikor játszótérben tettek kárt mások.

– Többen voltunk, így rájuk szóltunk, de nem lett belőle konfliktusunk. Egyáltalán nem jó ez a dolog. Az igaz, hogy a korosztályunk számára nincs olyan hely vagy program, ahol el tudnánk tölteni az időt – fogalmazott a 15 éves Nándi, aki Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskolába jár rendészeti szakra. – Azért jöttem ma el, hogy tájékozódjak.

Széles György is látott már olyan fiatalokat, akik éppen rongáltak. Szerinte oda kell figyelni és rendet kell tenni a fejekben is.

– Rossz volt látni, mivel ezek a gyerekek nem fogják fel, hogy rosszat tesznek és törvényt is sértenek. Volt, hogy rájuk szóltam. Úgy gondolom, beszélgetni kell a fiatalokkal és el kell magyarázni nekik a dolgokat – mondta a rendőrnek tanuló György. A 15 éves fiú azért jött el az ifjúsági Színtérbe, hogy többet tudjon meg a témáról.

– Az előadás után a gyerekek igazi rabszállítóba is ülhettek és reméljük, ez az első és utolsó alkalom, hogy ilyenre sor kerül az életükben – mondta Kiss Ádám ifjúsági referens. Hozzátette, a rendezvény olyan sikeresnek bizonyult, hogy mindenképpen újra megszervezik, hogy még többen tudjanak rajta részt venni.