Hírek Kiemelt hírek

A makói iskolák is bemutatkoztak a szegedi Pályaválasztási Napon

A Návay, a Galamb, a Juhász Gyula és a JAG is standdal várta a nyolcadikosokat a szegedi Pályaválasztási Napok első napján. A két napos rendezvényen nem csak a középiskolák, a felsőfokú intézmények, képzők és munkáltatók is bemutatkoznak.

Kiss Dániel – Szeged

Hatalmas tömeg, vásárszerű kirakodás a standoknál és érdeklődő tekintetek – ez jellemezte az iskolabörzét. Minden intézmény a maga erősségét igyekezte bemutatni az IH Rendezvényközpont két szintjén. A jó megjelenés fontos, hiszen a pályaválasztási időszak javában tart. A kapun belépve rögtön jobb oldalt a makói Galamb József Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola standja fogadta az érdeklődőket. Az előkelő pozíció nem véletlen, hiszen az előző években megszavazták a kiállítók egymás közt a legszebb standot, és ezt a Galamb érdekelte ki, így kaphatott itt helyet. A pult – csak úgy mint a képzés – rendkívül sokszínű, amit nehéz ilyen kis helyen bemutatni. A saját terményekkel és termékekkel bővített kiállítás természetesen odavonzotta a diákokat: sokan voltak kíváncsiak a mezőgazdasági szakokra.

Az emeleten folyosókra bontották a teret, hogy minden intézmény elférjen. Itt kapott helyet a Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskola. Erdei Klára szaktanár elárulta, hogy szerinte azért tudják a képzéseiket itt bemutatni, mert nagyon szerteágazóak. – Nagyon jó ez az elágazás, mert a fiúkat inkább a rendvédelmi résszel tudjuk megfogni, a lányokat pedig inkább a kisgyermekgondozással, esetleg az egészségüggyel. ­– tette hozzá.

Közvetlen mellettük a Makói Návay Lajos Szakképző Iskola és Kollégium települt ki. A Keri diákja, a 9-dikes Fülöp Kristóf elmondta,  szerinte jobb személyesen elmondani azt, hogy mi van ebben a szakmában, jobban át tudja adni egy már ott tanuló diák egy leendőnek. Több tanuló is segítette az iskola munkáját, hiszen a beszélgetések során így megismerhetik a diákközösséget is az érdeklődő nyolcadikosok.

navigate_before
navigate_next

A színpad mellett a Makói József Attila Gimnázium foglalt helyet. Boldizsár Márta, az iskola tanára elárulta, hogy főként azok keresik meg őket, akik már hallottak róluk. Szerinte a családias, kellemes légkör és a képzési lehetőségek azok, amikkel meg lehet fogni a nyolcadikosokat. – Azért tartom fontosnak, hogy kijöjjek ide az iskolát képviselni, hogy minél több diákkal bővüljön az iskola, minél többen kapják meg azt a tudást, amit nekem is átadnak a tanáraim, pedagógusaim. ­– mondta el az intézmény tanulója, Márton Zsófia.

A nyolcadikosok közül sokan határozott elképzelésekkel érkeztek, mások több szakmát is megnéztek. Szekeres Cintia elárulta, hogy neki voltak elképzelései, így bár több iskolát is megnézett, de a média az, amit tanulni szeretne. A standok finomságokkal, kipróbálható eszközökkel vagy épp zenével igyekeztek magukhoz csábítani a leendő diákokat. Akiknek pedig ez sem volt elég, azok a színpadnál élvezhették a zenés, táncos műsorokat, bemutatókat. Ráadásul különböző díjak is gazdára találtak: a legszebb standot idén is díjazták, és a rajzverseny dobogósait is kihirdették.