Hírek Kiemelt hírek Színes

Libát tereltek a Napsugár Otthon ásotthalmi részlegében

Az intézmény Márton naphoz kapcsolódó rendezvénye nem csak az ellátottjaik körében népszerű. Egyre több látogató kíváncsi a magyar terelőkutyák bemutatójára és a kapcsolódó programokra.

Nagy Szabolcs – Ásotthalom

– A néphagyomány szerint ilyenkor fejeződnek be a földeken a gazdasági munkák, és jön a téli pihenés. Mivel az intézményünknek is van egy hektár földje, amin gazdálkodunk, nem szerettünk volna ennek megünnepléséből kimaradni – mondja Czöndörné Mohai Ibolya.

A Csongrád Megyei Napsugár Otthon ásotthalmi részlegének vezetőjétől megtudtuk, negyedik éve szerveznek Márton naphoz kapcsolódó rendezvényt, ami egyre több látogatót vonz.

– Amikor négy évvel ezelőtt elkezdtük, csak intézményen belüli program volt, aztán folyamatosan bővült a vendégek körte. Az ellátottjaink büszkén meséltek a rendezvényről a civil segítőknek, családtagjaiknak, ismerőseiknek, így egyre többen jöttek. Idén már mintegy 120 vendéget vártunk – mondta el Czöndörné Mohai Ibolya.

Az egyik legérdekesebb program ilyenkor a libaterelés, amihez a Rasztari Terelőiskola hozta a madarakat, illetve puli, mudi és sinka terelőkutyákat is.

– A magyar terelőkutyák munkája abban különbözik a többi nemzet kutyáitól, hogy ők ugatva, ha kell odacsípve, hangosan, testközelből terelnek, míg mondjuk az angolszász kutyák lopakodva, osonva, hangtalanul. Erre a magyar kutyák alkalmatlanok, nem értik. A libának a stílusa, vérmérséklete viszont pont olyan, aminek a magyar stílusú terelés kedvez. Nem egy ártatlan jószág, visszafordul a kutya felé, akár csíp is – tudtuk meg Tari Józseftől.

Az ásotthalmi részleg kézműves foglalkozással is készült az ellátottak és látogatók számára. Farkas Ildikó, zákányszéki papírszobrász hozta el alkotásait, és hajtogathattak is vele az érdeklődők.

Az intézmény udvarán pedig forró teával, zsíroskenyérrel, és saját termesztésből készült sült tökkel is kínálták a vendégeket.

navigate_before
navigate_next