Hírek Kiemelt hírek Makó

Czirbus: eddig 25 milliárd forintot kapott Makó

A Fidesz makói elnöke elmondta, bár Orbán Viktor miniszterelnök 2014-ben 20 milliárdos támogatást ígért meg személyesen Makónak, ma már 25 milliárd forint jött. Czirbus Gábor Zeitler Ádám azon véleményét is vitatta, miszerint a térség más települései sorra hagyják le Makót.

Korom András – Makó

Czirbus Gábor ma délelőtti sajtótájékoztatóján elmondta, Orbán Viktor a 2014-es helyhatósági választások idején elfogadta és támogatásáról biztosította azt a 20 milliárdos városfejlesztési tervet, melyet a makói Fidesz állított össze.

A Fidesz makói szervezete elnöke közölte, a már megvalósult ígéreteik közé tartozik a Galamb iskola 400 milliós fejújítása, az, hogy a József Attila Gimnázium 150 milliót nyert felújítása munkálatokra, s ahogy az Almási iskolában 1,4 milliárdért készül egy új épület. Számos egyházi intézmény kapott támogatást, s az egyházi oktatási intézményekben is történtek elsősorban energetikai fejlesztések. Hozzátette: az egészségügyben is sok változás történt, hiszen megújult a központi rendelőintézet, egymilliárdból újították fel a kórház radiológiai és intenzív osztályait is.

– A makói önkormányzat az elmúlt hónapokba átfogó egészségügyi fejlesztést indított, ennek keretében újul meg az újvárosi rendelő, s döntöttünk arról, hogy a Kálvin utcai rendelő helyén egy teljesen újat építünk – mondta.

Elmondta még, hogy a Makovecz épületek közül felújították az Erdei János Városi Sportcsarnokot, és jelenleg is tart a Hagymaházé. 2,6 milliárdból épült az új Makovecz Imre tervezte könyvtár és a Deák Ferenc utca is megújul.

Az épülő könyvtár.

A Páger Mozi és Rendezvényház felújítását – melyre 600 milliót kapott a város – már tervezik, a munkálatok várhatóan jövőre indulhatnak. 130 millió forint támogatásnak köszönhetően költözhet új helyre a levéltár, 405 millióból újult meg a Vasas pálya öltözőépülete, készül a Pulitzer sétányon a műfüves pálya és a Szikszai iskola mellett félmilliárdból épül kézilabda munkacsarnok.

A fejlesztések közt említette meg azt, hogy egymilliárdos kormányzati támogatásból fejleszthetett és hozhatott létre több mint 250 új munkahelyet a Contitech, és egy másik egymilliárdból hozhattak létre új munkahelyeket makói kis- és középvállalkozások.

A TOP-os fejlesztésekkel kapcsolatban elmondta: nagyon sokról már megszületett a támogatói döntés és van, mely részben el is indult. Ezen 3 milliárdos csomag legfontosabb elemének Honvéd rehabilitációját tartja, mely része lesz a sáros utcák aszfaltozása és egy közösségi ház építése. Czirbus Gábor fontosnak tartja az ipari park fejlesztését, mely első üteme már támogatást kapott, a második 200 millióról szóló döntést pedig várják.

A Fidesz makói elnöke további fejlesztések közt felsorolta a Csipkesor megújítását, a Maroslele-Makó kerékpárút 400 millióból való megépítését, melybe a belterületi szakasz felújítása is beletartozik. De megemlítette, az M43-as Nagylakig tartó szakasza elkészültét, a Makó-Földeák, illetve a Makó-Csanádpalota közti út felújítását. Hozzátette, jövő tavasszal újítják fel a Makó-Maroslele közötti útszakaszt.

– Ha ezt a csomagot összeadom, akkor 25 milliárd forintos fejlesztésről beszélhetünk, s ebben nem szerepel a Hagymatikum 8,8 milliárdos – elbírálás alatt álló – fejlesztése – mondta.

Czirbus Gábor azokra a hírekre is reagált, melyek szerint Zeitler Ádám jobbikos képviselő kevesellte a makói fejlesztéseket.

De hallgassa meg mit mond minderről a Fidesz makói elnöke: