Kiemelt hírek Makó

Aki Makón születik, az itt is boldoguljon!

Lázár János a ma esti makói fórumon egy kérdésre azt is elmondta, hogy miért akar a következő ciklusban csak parlamenti képviselő lenni és hogy vásárhelyiként miért tartja fontosnak Makó és a makói térség fejlesztését.

Korom András – Makó

A Kálvin Téri Református Iskolában ma este rendezett fórum elején Farkas Éva Erzsébet ismertette a városi fejlesztéseket, s külön a választókörzetet érintő járdaépítéseket (melyeket Toldi János a körzet települési képviselője részletesen is ismertetett). A polgármester elmondta: jövőre a Kálvin téri rendelő helyére egy új, három épületrészből álló, 766 négyzetméter alapterületű rendelőt építenek, 280-300 millió forintos költséggel, városi önerőből.

A budapesti kormányinfóról a fórumra érkező Lázár János arra biztatta a makóiakat, hogy minél többen küldjék vissza a kormánynak a nemzeti konzultációs kérdőívet, mondván: kapjon megerősítést a Brüsszellel való vitájában, miszerint Magyarország nem akar bevándorló országgá válni. Elmondta, bár Románia felől is érkeznek a makói térségbe is illegális bevándorlók, a magyar-román együttműködésben látja a kormány a megoldást, nem a kerítésépítésben.

A térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: Makó jelentős fejlesztéseket mondhat magáénak, mely legjelentősebb eredménye, hogy míg 2010 első félévében 1500-an kerestek munkát, az idei első félévben már csak négyszázan. A térségben a munkanélküliségi ráta 3 százalék alá csökkent.

– A kormány azt tűzte ki célul, hogy mindenkinek legyen munkája, s abból meg is tudjon élni. Míg 2010-ben 3,5 millióan, idén 4,5 millióan dolgoznak – világított rá gazdaságfejlesztés egyik legfontosabb eredményére. – Az a célunk, hogy aki Makón születik, az itt is boldoguljon! – tette hozzá azzal, hogy a város fejlesztési törekvéseit támogatja a kormány, mely az 5 milliárdos adósságát is átvállalta.

Elmondta azt is, hogy úgy látja, hogy Makó jelenleg nem használja ki mezőgazdasági lehetőségeit.

Arra a városban közszájon forgó felvetésre, miszerint a választókerület összevonásával Makó Vásárhely mögé szorult, a két kórház kényszerű összevonásának példáját hozta fel. Azt mondta, hogy enélkül lehet hogy mindkét kórház megszűnt volna, de a makói mindenképp. Az összevonás után ugyan a főigazgató Kallai Árpád személyében szegedi lett, de a makói kórház igazgatója, Nagy Jenő helybéli. És a makói kórház jelentős fejlesztésen esett át a kórházösszevonást követően.

A fórum egyik résztvevője, Tóth-Kása Zoltán két dolgot is megkérdezett, az egyik, hogy gondolkoznak-e azon, hogy ugyanaz a személy csak 8 évig lehessen miniszterelnök (bár azonnal hozzátette elégedett Orbán Viktor munkájával)? És arra is kíváncsi volt, mi igaz abból, hogy Lázár János a következő ciklusban nem vállalna miniszterséget, s tényleg megelégedne a parlamenti képviselőséggel?

Lázár János elmondta: ő csak Orbán Viktornak hajlandó dolgozni, hiszen személye megfelelő garancia az ország fejlődésére, s nem mutatja nyomát, hogy kifáradt volna. A második kérdésre elmondta, 8 évnyi képviselőséggel a háta mögött rájött, hogy nem lehet egy fenékkel két lovat is megülni, azaz helytállni miniszterként a fővárosban és képviselőként a választókörzetben, hiszen a kettő közt 200 kilométer a távolság. Amikor a parlamentbe került, megfogadta, hogy csak Orbán Viktornak dolgozik, nem költözik el Vásárhelyről és a választókerületben élőket szolgálja. Ez utóbbiba a 19 településen élő 100 ezer ember tartozik, akikért felelősséget érez, azért is indul ismét a parlamenti mandátumért.

– Aki politikus akar lenni, annak a választókerület az oxigén – mondta Lázár János.