Hírek

1,3 millióan küldték vissza a konzultációs kérdőívet

A magyar gazdaság növekedése meghaladja az uniós átlagot, már 1,3 millión küldték vissza a konzultációs kérdőívet és nem kapunk pénzt a határkerítésre Brüsszeltől – mondta a mai kormányinfón Lázár János. MTI Fotó: Soós Lajos.

MH összeállítás

Magyarország gazdasági helyzete egyre jobb képet mutat – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztera mai kormányinfón, miután előző napi ülésén a kormány áttekintette a gazdasági adatokat. A tárcavezető – Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszámolója alapján – kiemelte: Magyarország folyamatosan jobban teljesít, a gazdasági növekedés az Európai Unió átlagát meghaladó mértékű, és az év hátralévő részében is jelentős bővülés várható.
Az államadósság csökkentésével kapcsolatban elmondta, úgy számolnak, hogy 2019-ben 70 százalék alá csökken a GDP-arányos adósság mértéke.
Lázár János a nyugdíjasoknak fizetendő nyugdíjprémiummal kapcsolatban azt mondta: az ország sikeréből nekik is részesülniük kell. Közölte, hogy a Magyar Posta november végén megkezdi a nyugdíjasoknak járó 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványok kiszállításának előkészítését.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Álhír az uniós támogatások akadozása, hiszen a kormány teljesítette az uniós források kiírására és kifizetésére vonatkozó vállalásait. Áll a kormány jövő héten Brüsszelből érkező auditori vizsgálat elé, úgy gondolják, hogy az EU-pénzek elosztása terén minden hazai és uniós jogszabálynak megfelelőek a rendszerek. Lázár János szerint az EU-s kasszát nem fenyegeti semmilyen más veszély, csak az, hogy elfogy a pénz.

Nem tartja indokoltnak Magyarország támogatását az Európai Bizottság a migrációs költségekkel kapcsolatban – közölte.A migrációs biztos írt levelet a magyar belügyminiszternek elutasítva azt a korábbi magyar kérést, hogy Brüsszel térítse meg a magyar kormány a menekültválsággal kapcsolatos költségek felének.

Lázár János elárulta ma délelőttig 1 millió 295 ezren küldték vissza a nemzeti konzultáció kérdőívét, ez a korábbi konzultációkhoz képest is kiemelkedő szám. A miniszter közölte: nem várható, hogy jövőre egyszámjegyű lesz a személyi jövedelemadó kulcsa, ehhez egyszerre több feltétlenek kellene teljesülnie, de az ezzel kapcsolatos terv továbbra is a kormány asztalán van. Az ország számára most a legfontosabb az államadósság csökkentése, a költségvetési hiány kordában tartása, illetve a növekedés erősítése – mondta.Hozzátette a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint nincs szükség további adócsökkentésre.