A pályaválasztási időszak a nyílt napok ideje. A Návay iskola két nap is megnyitja kapuit: ma elsőként a szakgimnáziumi szakokat ismerhették meg a nyolcadikosok.

Kiss Dániel ­– Makó

A tanórák után, délután három órára várták a pályaválasztás előtt álló diákokat a Návay Lajos Szakképző Iskola és Kollégiumban. Az intézmény igazgatója, Kincses Tímea fogadta a gyerekeket és a szülőket. A tájékoztatón elmondta, hogy miként változott az oktatási rendszer az utóbbi években, mi a különbség a szakgimnázium és a szakközépiskola között.

– A korábbi évekhez képest már kilencedik osztálytól nagyon komoly hangsúlyt kap az az adott szakma, ágazat, amit a tanulok választanak. –  hangsúlyozta. Az érdeklődők megtudhatták, miért is előnyös ez az oktatási forma, miként lehet ezzel elhelyezkedni vagy éppen továbbtanulni. Az informatika, közgazdaság, kereskedelem és a logisztika mellett pedig új ágazatokat is választhatnak a tanulók: ezek a gépészet, a vegyipar és a turizmus.

A nyílt nap célja, hogy a lehető legtöbb információt tudják átadni a pályaválasztás előtt álló diákoknak. Az idén ráadásul egy újítást is bevezetett az intézmény. – Idén az az újdonság a nyílt napon, hogy minden ágazatot külön mutatunk be, mint eddig, de mindegyikhez hívtunk egy külső szakembert a vállalkozói szférából, közszférából, akik annak az ágazatnak kiváló művelői, ismerői. És hogy ne csak az elméletet mutassuk be, hanem hogy ők miért választották azt a szakmát, miért tartják fontosnak, hogy a diákok esetleg azt válasszák, mi a szép oldala, mi a nehézsége ­­– emelte ki az igazgató.

A nyolcadikosok közt volt, aki határozott elképzeléssel érkezett, más bizonytalan volt még a választás terén, de az iskola közelsége fontos szempont volt a helyieknek.

– Engem legjobban a  pénzügyi számviteli ügyintéző érdekel, régebben kinéztem ezt a szakot és szeretném ezt tanulni a jövőben. Az iskola eddig szimpatikus. Elsősorban azt szeretném, hogy itt legyen helyben az iskola ­– mondta el a makói Szabó Brigitta. – Személy szerint nekem is a pénzügy tetszik a legjobban. Amit elmondott a hölgy, hogy hol dolgoznánk, kinek dolgoznánk, elég változatos és ez tetszik benne ­– tette hozzá barátnője, Túri Edina.

A következő nyílt napot november 22-én rendezik, amikor a szakközépiskolai szakokat ismerhetik meg a nyolcadikosok.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest