Kék hírek Térség

10 tengelicével és 800 potencianövelővel érkeztek

 Magyarországon nem forgalmazható potencianövelő tablettákat, valamint védett madarakat akart behozni az országba két német állampolgár még áprilisban. Most emeltek vádat ellenük.

MH-kék hírek

A vádlottak április 8-án délután léptek be az ország területére Röszkénél. A pénzügyőrök ellenőrizték az egyik vádlott által vezetett gépkocsit, és annak hátsó ülésén, valamint a csomagterében tíz tengelicet találtak. A gépkocsi utasa Törökországban vásárolta a madarakat, a sofőr pedig megengedte neki, hogy a kocsiban szállítsa őket. A tengelic Magyarországon védett faj, behozatalához, szállításához a környezetvédelmi hatóság engedélye szükséges, ezzel viszont a vádlottak nem rendelkeztek. A madarak eszmei értéke 250 ezer forint. A sofőr a madarakon túl még nyolcszáz darab potencianövelő hatással rendelkező tablettát is elrejtett a kocsiban, a tabletta gyógyszernek minősült, így annak beszerzése, importja hatósági engedélyhez kötött. A vádlott ilyen engedéllyel sem bírt, a mennyiség pedig indokolatlanul nagy volt.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a sofőrrel szemben természetkárosítás bűntette és egészségügyi termék hamisításának bűntette miatt, míg utasával szemben természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat. Az ügyészség a vádlottakkal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta. A vádlottak bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság dönt.