Hírek Kiemelt hírek Makó

A makói piacozók szerint a multikkal nem lehet versenyezni

A makói hagymára van igény, viszont a külföldről behozott termékek áraival nem lehet lépést tartani. Vajon a vásárlónak melyik a fontosabb: az ár vagy a minőség? Erre voltunk kíváncsiak a mai makói piacon.

Kiss Dániel – Makó

A nehéz helyzetben lévő helyi termelőknek így saját terepen kell megküzdeniük a vásárlókért, ez pedig a piac. Az emberek tudják, ha hazait akarnak, ide kell jönni. Fontos számukra, hogy itt szerezzék be a zöldségeket, gyümölcsöket, mivel sokszor ismerik a termelőt, tudják, honnan jön az áru.

Kovács Zoltánné, aki több mint 40 éve foglalkozik mezőgazdasággal, elmondta, hogy sokan abbahagyták a környéken a termesztést, mivel jó minőségűből nehéz sokat termelni, ráadásul drágább is. – Volna igény a helyire, csak nem ilyen árakon, csak ha multi áron tudná adni az ember. A piacon kérdezik is mindig, hogy ugye makói? – tette hozzá.

Elárulta, hogy a helyi hagyma szárazanyag-tartalma nagyobb, emiatt tovább tárolható, nem annyira vizes, és így nem nyomódik össze, nem rohad. Ráadásul a jótékony hatása is kiemelkedő, ez igazi „siratós hagyma”.

Egy másik eladó elmondása szerint katasztrófa volt ez az év, volt, aki annyira nem tudta eladni az áruját, hogy kidobta. Szerinte az is probléma, hogy most már Romániában is sokat termelnek, ráadásul ott olcsóbbak a vegyszerek, így kedvezőbb áron tudják árulni a terményeket. Volt, aki a nagy szárazságra panaszkodott, és hogy kevés az öntözési lehetőség, ráadásul mivel a csatornákat lezárták az autópálya miatt,  így még nehezebb. Hozzátette, hogy mindamellett az emberek szeretik a helyit, így több visszajáró vásárlója is van.