Hírek Makó

A makói gyerekek egyötöde kap ingyen ebédet

Jelenleg 4 ezer 525 gyerek jár a makói iskolákba, közülük tavasszal 1095-en kaptak ingyen ebédet, miközben 2541 gyermek, diák étkezett a városi menzákon. Térítésmentes ebédet azok kapnak, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak, de ezt a szülőnek kérnie kell. A számlát a város állja. Arcjóhív képünk a makói menzán készült.

Korom András – Makó

A 17 makói oktatási intézményben az előző tanévben 511 pedagógus tanított, oktatott összesen 4 ezer 525 diákot. Az intézmények száma 2014-hez képes eggyel csökkent, de akkor csak 507 pedagógus foglalkozott 4 ezer 721 gyerekkel.

Az ingyenes gyermekétkeztetés számai beszédesek. 2014-ben a gyerekek 29 százaléka étkezett térítésmentesen, míg tavaly már a 40 százalékuk. Azt, hogy ezt az emelkedést a rendszeres gyermekvédelmi támogatás kapó családok számának növekedése, vagy az étkezési lehetőség közismertté válása okozza, senki sem merte megtippelni

Egyébként a tavalyi tanév a nyári szünetében 209, a tavasziban 82, az őszi szünetben 118, míg a téliben 147 gyerek étkezett ingyen.

– Ha nem lehetne kérni ezt, az nagyon megnehezítené az életünket – mondta az egyik érintett, de neve elhallgatását kérő, gyermekeit egyedül nevelő anyuka. Hozzátette, ugyan meleg ételt mindig tudna adni a a fiainak, de csak amolyan spórolósat, gyakran húsmentest. Az iskolában pedig normál adagokat kapnak. – Igaz, nem mindig szeretik és eszik is meg az elébük tett ételt – árnyalta a képet.