Hírek Kiemelt hírek Térség

10 éves a palotai Fészek Klub

Annak idején 17 résztevővel indult a nyugdíjasok közössége, most 55 tagja van. Szinte minden rendezvényen részt vesznek a településen, de az iskolásokat és óvodásokat is támogatják. Emellett kirándulásokat és előadásokat is szerveznek a tagoknak.

Nagy Szabolcs – Csanádpalota

– Az egyik kedvenc időtöltésünk a szalonnasütés, bográcsozás, mert akkor együtt vannak a klubtagok és nagyon jókat szoktak beszélgetni – mondja Torma Józsefné. A csanádpalotai Fészek Klub vezetőjétől megtudtuk, közösségük már tíz éve fontos része a település életének. 2007-ben alakultak meg Ádók István szervezésével, a tagok közé pedig friss nyugdíjasokat kerestek. Hamarosan 17 személy össze is jött, ez a szám pedig azóta is bővül. Bár a kezdeti tagok közül már többen elhunytak, vagy betegségük miatt nem tudnak aktívan részt venni, jelenleg 55-ös létszámmal működik a klub.

– Összejövünk, beszélgetünk, nevetgélünk. Ha külön foglalkozás nincs is, verset olvasunk, mesét olvasunk, kártyázunk, társasjátékozunk. Meg tudjuk egymás problémáját beszélni, tudjuk egymást segíteni, kikapcsolódunk a mindennapi gondokból, problémákból – meséli Torma Józsefné.

A klub nagyon jó kapcsolatban áll a helyi színjátszó körrel és az önkormányzattal is, a település rendezvényein szinte minden alkalommal ott vannak. Az iskolásoknak és óvodásoknak pedig például a farsangi előkészületekben segítenek: szendvicset, üdítőt, süteményt árulnak, a bevételt pedig a gyerekeknek adják.

A klubtagok is kölcsönösen segítséget nyújtanak egymásnak, időnként pedig egészségügyi előadásokat is szerveznek a Kelemen László Művelődési Házba. Ezek keretén belül például volt szó hallás, vagy reumatológiai problémák kezeléséről, de ortopéd cipők készítéséről is. Rendszeresen mérik a tagok vércukor, koleszterin, és vérnyomás szintjét is.

Nagy kedvvel járnak a makói Hagymaházba és Hagymatikumba, ám távolabbi kirándulásokat is szívesen tesznek. Felkerestek már számtalan magyarországi nevezetességet, de eljutottak már Erdélybe, Horvátországba és Szlovéniába is.

A Fészek Klub 10 éves jubileumára Csanádpalotára hívták a környező települések nyugdíjas klubjait is, hiszen velük is kiváló kapcsolatot ápolnak. Az évfordulón – amelyet természetesen tortával is megünnepeltek -, így összesen 209-en voltak a művelődési házban.