Kiemelt hírek Színes

Táltos dobok üzentek a Héttorony Fesztiválon

Idén is a Hagymaház adott otthont a Héttorony Fesztiválnak. Kedd délután nemezekből nyílt tárlat, illetve a tuvai Huun Huur Tu együttes is fellépett.

Gajáta Fanni – Makó

Makovecz Imre 1992-es Magyar Pavilonja ihlette meg a Héttorony Fesztivál szervezőit: 2002-ben először szervezték meg az első ilyen rendezvényt. A vándorfesztivál magyar és külföldi településekre is eljut, többek között Makóra is – azért is, mivel a Maros-parti városban több Makovecz-épület is áll.

Ahogy az elmúlt években, idén is a Hagymaház adott otthont a fesztiválnak: Nagy Mari, Vidák István, Vidák Anna és ifjabb Vidák István textilművészek, nemezkészítők munkáiból nyílt tárlat az épület aulájában. Vidák István elmondta, közel 4 évtizede találkoztak a nemezkészítéssel. Hozzátette, sokan keverik a nemezt és a posztót.

– Ha meg van szőve, majd nemezelve, az a posztó, de a nemez egy olyan anyag, amely a szőrszálak összegubancolódásából áll. Nem előzi meg egy strukturális technika – vette át a szót Nagy Mari textilművész, népművészet mestere. – A nemez nagyon népszerű anyag, mivel nagyon sokrétű, mint az agyag.

A megnyitót követően a tuvai Huun Huur Tu együttes adott koncertet a Hagymaház színpadán. A tagok különleges, ősi hangszereken játszottak, torokhang énekkel.

Galéria:

navigate_before
navigate_next