Belföld Hírek

Lázár: legyenek illetékmentesek a CSOK-kal vásárolt ingatlanok

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ma délelőtti parlamenti felszólalásában azt javasolta, hogy azoknál a CSOK-kal vásárolt ingatlanoknál ne kelljen illetéket fizetni, melyek a támogatással csökkentett ára kisebb 30 millió forintnál. MTI Fotó: Kovács Mihály

MH-közérdekű

– Amikor a kormány, az állami bürokrácia belekezdett átalakításába belekezdett, három célt tűzött ki maga elé: legyen egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb az államigazgatás működtetése és legyenek azok a polgárok számára biztosított szolgáltatások – jelentette ki ma délelőtti parlamenti expozéjában Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: 2016 első félévében ennek érdekében 108 törvényt és kapcsolódó rendeletet módosított az országgyűlés. A legfőbb célkitűzés az ügyintézés időtartamának csökkentése. Bevezették az egyszerű ügyekre a 8 napos ügyintézési határidőt és a függő hatályú döntést, mely lerövidítette az ügyintézést. Ma az ügyek 60-70 százalékát tudja az állam 8 napon belül elintézni. Kizárták/korlátozták a hatósági eljárások felfüggesztésének lehetőségét és a határidő hosszabbítást. 25 -féle ügyben a korábbi engedélyeztetés helyett egyszerűsített eljárás zajlik. Azaz a hatóságok nem engedélyt adnak, hanem tudomásul veszik az ügyfelek bejelentését.

Elmondta: tavaly a második félévben 116 törvényt módosítottak szintén a bürokrácia csökkentés érdekében, így például csökkentették a változásbejelentési eljárásokat. Az idén január 1-jén 44 törvényt és rendelet lépett hatályba. Nem csak az ügyek gyorsítása, de az eljárások olcsóbbá tételét is célnak tekintették. Félmillió állampolgár mondta el a véleményét a bürokráciáról, s ezeket felhasználva úgy tették olcsóbbá az ügyintézést, hogy közben 10 milliárd forint maradt az ügyfelek zsebében, azaz ennyi díjat és illetéket nem kellett befizetniük az államnak. Március 1-jével újabb 20 hatósági eljárás díja szűnt meg, ez újabb kétmilliárd forint megtakarítást jelentett az ügyeiket intéző polgároknak. Nem csak a magánszemélyek, de a vállalkozók terheit is csökkentették mindezzel.

Az ügyintézés egyszerűsítése, gyorsítása érdekében mintegy 270 kormányablakot alakítottak ki országszerte, tavaly ezek 10,8 millió ügyfelet és 12 millió ügyet intéztek. 1500 ügyet lehet itt elintézni. Mindemellett körülbelül 15 százalékkal csökkent az állami tisztviselők létszáma, de a bérük 50 százalékkal nőtt.

Lázár János azt kérte a parlamenttől, hogy tegyenek újabb eljárásokat egyszerűbbé, olcsóbbá vagy gyorsabbá: az illetéktörvény módosításával illetékmentes legyen a vásárlás, ha a CSOK összegét levonva az ingatlan értéke nem éri el a 30 millió forintot és tegyék díjmentessé azokat az eljárásokat, melyek a Családi Otthonteremtési Támogatás beadásához szükségesek.

Elmondta: 170 milliárdot költenek a közigazgatás digitalizálására, s azt kérte a parlamenttől, hogy az így létrejövő adatbázisok összekapcsolásához járuljon hozzá, hogy például a kormányablaki ügyintézők a családtámogatási, álláskeresési, természetvédelmi ügyekben, a személyi adat és lakcímnyilvántartáshoz hozzá tudjanak férni, a tartalmi ügyintézés érdekében. Egységes gépjármű-nyilvántartást és a cégek ügyintézésének, cégbejegyzések egyszerűsítését is javasolta. Utóbbit a versenyképesség fenntartása érdekében.