Belföld Hírek

Maximum 12 ezer forint lehet a nyugdíjprémium – szavazóval

Több százan reklamáltak a nyugdíjprémium összege miatt. A Magyar Államkincstár határidőben, a novemberi nyugdíjak utalásával egy időben kiküldte az egyszeri nyugdíj-kiegészítést, a nyugdíjprémiumot, illetve az egyszeri juttatás összegét is. A kép illusztráció.

MH-nyugdíj

.
A Magyar Államkincstárnál (MÁK) a több száz panaszos közül az esetek többségében a 80 ezer forint feletti juttatásban részesülő nyugdíjasok reklamálják a nyugdíjprémium összegét, amelyet 12 ezer forintban maximáltak. A MÁK folyamatosan vizsgálja, de eddig egyetlen esetben sem bukkant arra, hogy késedelmes, illetve helytelen összegű kiutalás történt volna.

Az államkincstár azt írja, hogy a nyugdíjasok számláján a a november 10-én átutalt összegek még aznap megjelentek, a posta pedig holnap kezdi el a kézbesítést.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény kimondja, hogy ha a bruttó hazai termék (GDP) változatlan áron számított növekedése várhatóan meghaladja a 3,5 százalékot, és az államháztartás – a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott – tárgyévi egyenlegcélja vélhetően teljesül, akkor novemberben nyugdíjprémiumot kell fizetni a nyugellátásban részesülőknek.

Idén először nyílik lehetőség ilyen fizetésére. A törvény szabályozza a kiegészítő nyugdíjemelést is. A nyugellátást minden januárban az arra az évre tervezett infláció mértékével meg kell emelni. Ha a fogyasztói árak növekedése legalább 1 százalékkal meghaladja a tárgyév tervezett inflációját, akkor novemberben január 1-jéig visszamenőleges hatállyal kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani. Idén a költségvetési törvényben meghatározott, tervezett infláció mértéke 1,6 százalék, ugyanakkor a fogyasztói árak az első nyolc hónapban 2,4 százalékkal emelkedtek éves összehasonlításban.
Januárban a nyugdíjakat 1,6 százalékkal emelték.

[totalpoll id=”119604″]