Kiemelt hírek Makó Színes

Makóról Gödöllőre utazott Erzsébet királyné

Két év után idén júniusban tért vissza a makói múzeumba Miskolcról a Karlovszky Bertalan által 1900-ban festett, egész alakos Erzsébet királynét ábrázoló olajfestmény, mely most Gödöllőre utazott.

MH-Makó

Czédly Mónika gödöllői ruhatervező, a D’Elia Szalon tulajdonosa munkája mellett hivatásának tekinti Sisi öltözeteinek hiteles újraalkotását, eddig összesen 14 ruhát rekonstruált. Alapos és hosszas kutatómunkája eredményeként idén nyáron a makói közönség is megcsodálhatta Erzsébet királyné koronázási öltözékének és a Karlovszky Bertalan festményén megjelenített ruhának a rekonstrukcióját. Az utóbbi öltözet hivatalos bemutatásának – a kollekció legújabb darabjaként – a kiállítás teremtett lehetőséget. A festmény és a gyönyörű ruha  egészen október végéig egymás mellett volt látható, mely igazi kuriózumnak számított.

A József Attila Múzeum tulajdonában lévő festmény most ismét útra kel, ezúttal az úti cél Gödöllő, ahol a Királyi Kastélyban megrendezésre kerülő Czédly Mónika ruhatervező „Erzsébet királyné újraálmodott ruhái” című időszaki tárlatot ékesíti majd jövő februárig. Karlovszky alkotását a Múzeum Complex műtárgyszállító Kft. munkatársai csomagolták és szállították Gödöllőre – tudtuk meg Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgatótól.