Belföld Hírek

Nincs offshore cég a magyar közbeszerzéseknél

Az offshore-világbotrány magyar vonatkozásairól, a Tiborcz Istvánnal való találkozásáról és az egészségügyi közbeszerzésekről is kérdezték ma a parlamentben Lázár Jánost.

MH-MTI

Schmuck Erzsébet (LMP) a legújabb offshore-világbotrány magyar vonatkozásait is felelevenítve kijelentette: harminc év alatt az államadósság két és félszeresét vitték ki az országból. Szerinte a kormány is segíti a nagyobb vállalatok adóoptimalizálását például a társasági adó csökkentésével vagy a külföldön lévő pénzekkel kapcsolatos amnesztiával. Hajlandó-e bármit tenni a kabinet? – tette fel a kérdést.

Lázár János válaszában emlékeztetett arra, hogy2010 után olyan alaptörvényt és gazdasági szabályokat fogadott el az Országgyűlés, amelyek a közpénzek közeléből kiszorították az offshore hátterű cégeket, míg 2002 és 2010 között a magyarországi közpénzek az offshore hátterű hálózatokat táplálták. Közölte: a kabinet Közép-Európában a legtöbbet tette az ellen, hogy az említett cégeket távol tartsák a közpénzektől.

Szilágyi György (Jobbik) azt kérdezte, hogy Lázár János miért találkozott Tiborcz Istvánnal az azt követő napon, hogy a kormányfő vejéről kérdezett a parlamentben. Lázár János az egyik legfontosabb miniszteri posztot tölti be, a kormányfő egyik legfontosabb munkatársai és a pártjából sokan “Orbán Viktor szépreményű utódját látják Önben. Ezért ment és találkozott rögtön Tiborcz Istvánnal” – mondta.

A találkozó minden valószínűség szerint azért volt fontos, mert Orbán Viktor vejéről van szó, illetve azért, mert a miniszter nagy szerepet játszott a vállalkozó meggazdagodásában. Hódmezővásárhelyi polgármesterként ugyanis ő kötötte az első szerződést a céggel, amelyik ennek hatására 11 milliárd 616 millió forintot nyert közbeszerzéseken – jelentette ki Szilágyi György.

Lázár János erre azt mondta, ő maga is átélte, amikor családtagokat rángatnak bele a politikába, mert politikai ellenfelei korábban közvélemény-kutatást szerveztek Hódmezővásárhelyen arról, hogy veri-e a feleségét. Hangsúlyozta, azok közé tartozik, akik a végsőkig ahhoz fognak ragaszkodni, hogy a családtagok életének és személyes viszonyainak nincs közük ahhoz, ami a politikai életben történik. Kérte, hogy hagyják békén Orbán Viktor családtagjait, hozzátartozóit, gyermekei hozzátartozóit. Személyeskedni azok a pártok szoktak, amelyeknek nincs esélyük győzni – közölte.

Szakács László (MSZP) egészségügyi közbeszerzésekről kérdezte a Miniszterelnökséget vezető minisztert. Kifogásolta a központosítást, rámutatva: az egészségügyi ellátót többször is megbírságolták visszás beszerzései miatt. Miért nem sikerül mindezt törvényesen végrehajtani? – kérdezte.

Lázár János erre azt mondta: szerinte helyes volt állami kézbe adni az ellátórendszert annak érdekében, hogy mindenki egyenlő ellátást kapjon. Végre hosszú évek után tízmilliárdos fejlesztések indultak az egészségügyben – tette hozzá -, és a beszállítók minél nagyobb versenyében vagyunk érdekeltek.