Blog

Hogyan válasszunk fényképezőgépet?

Lassan itt a karácsony, és megannyi kívánságlista élén egy fényképezőgép áll ­– nem csoda, hiszen az Instagram (és úgy összességében a közösségi média) hőskorában koránt sem mindegy, hogy miként tudjuk megörökíteni a pillanatot.

Miután megszületett az elhatározás, hogy szeretnénk vásárolni egy fényképezőgépet, a legelső kérdés ami szembe jön velünk, hogy: Jó, de mégis milyet? A válasz pedig nem könnyű, hiszen rengeteg márka és típus van jelen a piacon, akár több száz termék közül is választhatunk. Egy kis keresgélés után ráadásul rengeteg számunkra idegen kifejezéssel is találkozhatunk: kompakt, bridge, gyújtótávolság, ISO, zársebesség. Mégis mit jelentenek ezek, és hogyan lehet eligazodni köztük?

Az első és talán legfontosabb, hogy tisztázzuk magunkban, hogy mennyit szeretnénk, illetve mennyit tudunk rákölteni leendő hobbinkra. A fotózást el lehet kezdeni pár tízezer forintból is, de vannak olyan eszközök is, amik már a milliós szinteken mozognak. Akik még nem biztosak benne, hogy szeretnének áldozni erre, azoknak ajánlatos elsőnek a telefonjukat próbálgatni, hiszen a mostani középkategóriás okostelefonok már egészen széles beállítási lehetőségeket biztosítanak, így a fotózás alapjait azzal is megtudjuk tanulni. Egy kis tudatossággal és ügyességgel pedig remek képeket készíthetünk akár a mobilunkkal is. Amennyiben viszont szeretnénk egy külön fényképezőgépet, úgy a következő kategóriákban érdemes körülnéznünk:

Kompakt

A kompakt gépek alapvetően a lehető legegyszerűbb és legolcsóbb szegmensét képzik a fotózásnak. Kicsi, könnyű és automata. Ideális társ lehet azoknak, akik nem szeretnének foglalkozni a különböző beállításokkal például egy nyaralás során, csak szeretnék élvezni a képeket. A pár tízezer forintos gépek viszont kompromisszumokat igényelnek: kevés fény mellett a képminőség gyenge lesz, ráadásul egy magasabb kategóriájú géphez képest elég lassúak is.

Bridge

A bridge gépek egy fokkal nagyobbak, komolyabb optikával rendelkeznek, nagyobb zoomtartományt és több beállítási lehetőséget biztosítanak a felhasználónak. Áruk valamivel drágább, de még mindig a 100 000 forintos lélektani határ alatt lehet őket megtalálni, de természetesen ennél jóval drágább darabokat is vásárolhatunk, csak úgy, mint a kompaktokból. Ajánlott azoknak, akik kezdők a fotózásban, de szeretnék megtanulni és maguk kezelni a gépet, nem az automata beállításokra hagyatkozni.

Tükörreflexes fényképezőgép (DSLR)

A DSLR-ek a fotózás nehézbombázói: nagyok, gyorsak, drágák és profi felhasználásra készülnek. Jó hír viszont, hogy a tükrösök világában is elérhető már egy olcsó(bb), belépő kategória, a lelkes amatőrök, hobbifotósok legnagyobb örömére. A körülbelül 120 000 forinttól induló gépek jó választás lehet azoknak, akik már fotóztak előtte, ismerik az alapokat és nem riadnak vissza a manuális beállításoktól. Egy teljesen kezdőnek viszont rémisztő is lehet ennyi beállítás, az automata mód ellenére. Ráadásul ezeknél a fényképezőgépeknél két részből áll az eszköz: egy vázból és egy objektívből, így tehát a felszerelés fejleszthető. Ezért is fontos, hogy gondosan válasszuk ki a márkát, hiszen amennyiben több objektívet is vásárolunk a későbbiekben, úgy az objektívparkunkat csak az adott márka gépein fogjuk tudni használni.

MILC

A MILC röviden a tükörreflexes fényképezőgép, tükörmechanika nélkül – nagyon leegyszerűsítve. Magas ár és jó minőség jellemzi ezeket a gépeket, ráadásul kimondottan szeretik a videós képességei miatt. Itt is cserélhető az objektív, viszont a váz mérete kisebb. Ajánlott azoknak, akiknek túl nehéz és nagy egy DSLR, viszont a képminőségből nem engednének.