Kiemelt hírek Térség

Kiszomboron is megünnepelték a reformációt

Még februárban döntött arról a kiszombori testület, hogy a nagyközség is csatlakozik az 500 éves reformációt ünneplő rendezvénysorozathoz. Vasárnap erről emlékeztek meg a Kossuth utca 2. szám alatt.

Gajáta Fanni – Kiszombor

Orgonakoncertet és kiállítást szerveztek Kiszomboron a reformáció 500. évfordulójának alkalmából. Szegvári Ernőné polgármestertől megtudtuk, a tárlaton a helyi reformáció eseményeiről és Pongó Gyula, egykori tiszteletesről is bővebb információt tudhatnak meg az érdeklődők.

Matosné Bokor Anikó református lelkész a reformáció okairól, kialakulásáról és fontos személyeiről tartott rövid előadást a megjelenteknek. Őt Pongó Zsuzsa, Pongó Gyula lánya követte, aki a kiszombori eseményekről számolt be. Mint elmondta, Kiszomboron a lakosság 10 százaléka református.

– Édesapám 33 évig volt itt lelkész. Annyira gyönyörű volt az egyszerűsége miatt, hogy szerettünk volna ideköltözni, miután a szülők nyugdíjba vonultak, azonban annyira drágák voltak az ingatlanok árai, hogy egy makói házba költöztünk. Mindig szeretünk idejönni – fogalmazott Zsuzsa. A beszélgetés során elmesélt, milyen nehéz volt az 1956-os események után vallásosnak maradni és mennyire megnehezítették az életüket azoknak, akik templomba jártak.

navigate_before
navigate_next

Márfai József éremgyűjteményét is kiállították a református imaházba: különleges fizetőeszközökről szívesen beszélt a tulajdonos. A rendezvényt Fekete Nándor orgonaművész látványkoncertje zárta.