Hírek Kiemelt hírek Színes

Népi játékokkal is készült a Hagymaház

Kukoricacsuhéból babát, a csutkából tornyot építhettek a gyerekek a Márton-napi programon. Aki kitöltötte a kvíz kérdéseket mozijegyet is nyerhetett.

Nagy Szabolcs – Makó

– A kislányom most van abban a korban, hogy bármilyen új dolgot szeret kipróbálni. Azért jöttünk el, mert itt olyan dolgokat láthat, amit otthon, vagy az óvodában nem – mondja Pálné Horváth Eszter, aki a négy és fél éves Karolinával érkezett a Hagymaház kézműves foglalkozására.

A makói anyuka szerint fontos feleleveníteni elődeink hagyományait, mert egyre távolabb kerülünk ezektől a régi szokásoktól, a gyerekeknek viszont jó, ha megismerik.

A Márton-napi programon a gyerekek és szüleik a hagymaház munkatársainak segítségével libás kirakóval játszhattak, de volt színezés, és origami is. Azok között, akik kitöltötték a népi hagyományokhoz kapcsolódó kvízt, négy mozijegyet is kisorsoltak.

A délelőtti programon részt vett a Megváltozott Munkaképességűek és Nyugdíjasok Makói Közhasznú Egyesülete is, akik népi játékokat hoztak, és abból is mutattak egy ki ízelítőt, hogyan csinálták elődeink az aratást, a górék megtöltését.

– Amikor még nem voltak gépek, kézzel törték le a kukoricát, aztán bevitték az udvarokba. Odajöttek a szomszédok, és együtt fosztották a kukoricát. Akkoriban ez nem csak munka volt, hanem közösségteremtés is. Ez már nem igazán jellemző manapság – mondja Szekeres Mihályné.

A MENYUKE elnöke szerint hiányzik ma ez a közösségteremtő erő, régen segítőkészebbek voltak az emberek. Pedig nemhogy okostelefon, még hagyományos sem volt, mégis mindig tudták, kinek, mikor, miben van szüksége segítségre és vigyáztak egymásra.

navigate_before
navigate_next