Kiemelt hírek Színes

Népdaltól és citeraszótól volt hangos az apátfalvi népzenei fesztivál

Mint ahogy minden évben, idén is megszervezték a népzenei találkozót Apátfalván, amelyen a helyiek mellett térségi és határon túli csapatok is felléptek. A házigazdák nemcsak a hangjukat, hanem a hangszeres tudásokat is bemutatták.

Gajáta Fanni – Apátfalva

Szekeres Ferenc polgármester nyitotta meg az apátfalvi népzenei találkozót. A polgármester köszöntőjébe elmondta, egy népet szellemi és tárgyi kultúrája, valamint nyelve határozza meg, mert a kultúrában, a nyelvben és a lélekben él az összetartozás élménye, amelyet még a határok sem állítanak meg.

– Apátfalván több mint 30 éve őrzi a magyar népdal és népzene kincsét a Kerekes Márton Népdalkör és Citerazenekar. Szinte minden évben megrendezi a csoport a népzenei találkozót, ahol baráti együttesekkel gazdag műsorban mutatják be tudásukat, valamint hagyományaink e területét – fogalmazott a polgármester.

Hosszú évek után Tóth Tamás úgy döntött, másnak adja át a Kerekes Márton Népdalkör és Citerazenekar stafétabotját. Tariné Tóth Hajnalka váltotta a vezetőt, aki még csak pár hónapja vette át a csoportot, de már új célokat tűzött ki maguk elé.

– Szeretnénk elmenni egy minősítőre, mivel az mindig egyfajta presztízst jelent.  Teljesen új stílust, dalokat, dalcsokrokat kezdtünk el tanulni is – tudtuk meg az új vezetőtől.


Tóth Tamás és Tariné Tóth Hajnalka a citeratrióban is közösen zenél.

Ahogy tavaly, idén is több visszatérő fellépő érkezett a Maros-parti településre: Makóról, Földeákról, Kiskundorozsmáról, Csanádpalotáról, Kiszomborról és a vajdasági Kisoroszból is elfogadták a meghívást a találkozóra. A makói Nefelejcs Népdalkör tagja, Antal Imréné Varga Anna egykor egy apátfalvi népdalkör tagja volt, azonban Nefelejcs megalakulása óta a makói csapatot erősíti.

– Még nem voltam diák, azonban egy tanyasi iskolában dolgozott Novák Hajnalka tanító. Ő fedezte fel a hangom, majd egy karácsonyi műsorban már egyedül énekelhettem – emlékezett vissza a múltra Anna néni. Az idős asszony nemcsak a népdalban erős, hanem a magyar nótában és a hímzésben is. – A Kerekes Márton Népdalkör és Citerazenekar Gyermekcsoportjának készítettem ingeket, amelyre kalocsai mintát hímeztem. Szerettem volna nekik adni valami ajándékot.

navigate_before
navigate_next

Az apátfalvi gyerekciterások az új fellépőingükben zenéltek.

A Hegyesi Népdalkörben minden korosztályból található tagok: a tizenévesektől egészen a 80 évesekig. A csapat szeretné, ha minél több fiatal csatlakozna hozzájuk.

– A kör 17 éves és összesen 19-en vagyunk. A környező településekre szoktunk járni, jó kapcsolatokat ápolunk velük és a meghívásukat örömmel vesszük, amelyet persze mi is viszonozzunk. Mindig változatos műsorral készülünk, ma sárközi dalcsokorral érkeztünk, mivel a gyerekek is azt táncoltak – mesélte a királyhegyesiek vezetője, Horváth Lajosné.