Hírek Kiemelt hírek Makó

Nagyobb összefogásra van szükség a Honvédban

A városrész fejlesztése sínen van, de a megvalósuló értékekre vigyázni is kell, mert ekkora lehetősége talán soha nem lesz a Makónak, hogy behozza a lemaradást, mondta el a polgármester a lakossági fórumon.

Nagy Szabolcs – Makó

A Királyhegyesi utcai nyugdíjas klubban folytatódott a lakossági fórumok sorozata, amit a héten kezdett meg a városvezetés. A részt vevőket Farkas Éva Erzsébet polgármester, és Sánta Sándor, a körzet önkormányzati képviselője tájékoztatta.

– A legtöbb a magánházakkal kapcsolatos segítségkérés, amit nagyon nehéz megoldani. A Kaláka program pedig jó alkalom arra, hogy az itt élők bebizonyítsák, ők is hajlandók tenni a saját környezetükért. Szociális segélyre is sokan rászorulnak, többnyire egyéb módon nem tudnak magukon segíteni. Megtesszük, amit tudunk, de új házat nem tudunk építeni – mondta el portálunknak Sánta Sándor.

Farkas Éva Erzsébet először neki köszönte meg azt a munkát, amit az elmaradott városrész előremozdításáért tesz, majd kiemelte, az ügy mellé odaállt Lázár János, a térség országgyűlési képviselője is, az összefogásnak pedig meglett az eredménye.

A városrész fejlesztésére benyújtott mindkét pályázat nyertes lett, a 219 millió forintos, felzárkóztatást célzó program július 1-étől el is indult. A többek között járdák, utak, és közösségi terek rendbetételére és létrehozására szolgáló 730 millió forintos pályázatnál pedig a támogatási szerződés aláírásának előkészületeinél tart a városvezetés, év végére várhatóan átutalásra is kerül a forrás az önkormányzat számlájára.

– Ez a pályázatunk is 100 százalékos támogatású, ami azért nagyon fontos, mert Makó városa ekkora fejlesztést ebben a városrészben saját erőből soha nem tudott volna megoldani. Rengeteg engedélyeztetési kötelezettség van a pályázatoknál, ha bármelyiknek nem felelünk meg, eleshetünk a forrástól. Ettől nem térhetünk el, de az önkormányzat munkatársai azon vannak, hogy minél hamarabb elkezdődhessenek a munkálatok – fogalmazott Farkas Éva Erzsébet.

Korábbi fórumokon is felmerült már, hogy a városrészben lévő üres önkormányzati telkeket értékesíthetné is a város az itt élőknek, hogy például kiskerteket hozzanak létre. A polgármester elmondta, felmérték ezeket a területeket, jövő év elején megvalósulhat néhány telek eladása.

Az illegális szemétlerakás azonban még továbbra is nagyon sok gondot okoz, a mostani fórumon is volt olyan résztvevő, aki emiatt panaszkodott. Farkas Éva Erzsébet kiemelte, összesen 284 tonna illegális szemetet szállított már el a város, aminek túlnyomó többségét, 210 tonnát ebből a városrészből. Emiatt nagy a felelőssége az itt élőknek is, mert ez komoly problémát okoz.

Márpedig a városrész lakóinak összefogására a jövőben sokkal nagyobb szükség lesz, mert a pályázatból megvalósuló értékekre kiemelten kellene vigyázni. Ha ez nem sikerül, akkor az önkormányzat nem fog tudni még egyszer ekkora fejlesztést létrehozni, hangsúlyozta a polgármester.