Makó Térség

1339 hetedikesnek kértek HPV elleni ingyenes védőoltást

A megyében 1776 hetedikes lány lenne jogosult a méhnyakrákot okozó humán papilloma vírus elleni vakcinára, de csak 1339-en kérték azt. A védőoltás a méhnyakrák kialakulását előzi meg.

MH

A humán papillomavírus (HPV) elleni ingyenes védőoltás igénylésének lehetőségét – amelynek célja a méhnyakrák megelőzése és az ebből adódó halálozás csökkentése – hazánkban a 2014/15-ös tanévben vezették be. A vakcina a HPV azon két típusa ellen nyújt védelmet, amelyek a méhnyakrákok 70 százalékának kialakulásáért felelősek.

A védőoltást most azok a leányok kapják meg, akik betöltötték 12. életévüket és 2017 szeptemberében kezdték meg az általános iskola 7. évfolyamát. Az oltásokat iskolai kampányoltás keretében lehet felvenni önkéntesen, a beadásához a szülő/gondviselő írásbeli nyilatkozata szükséges. A védettség kialakulásához két oltás szükséges, 6 hónap különbséggel. Idén a vakcina első adagját 2017 novemberében adják be az iskolaorvosok, a második oltást pedig 2017 tavaszán kapják meg.

Csongrád megyében az előzetes felméréseket követően a 7. osztályos lányok körében 1796-an jogosultak ebben a térítésmentes védőoltásra, a kiosztott szülői nyilatkozatok 98,9 százalékát küldték vissza. Közülük 1339-an igényelte az oltás beadását mely a jogosultak 74,5 százaléka. Tavalyhoz képest 4 százalékkal csökkent az oltást igénylők aránya Magyarországon az elmúlt tanévben beadott több mint 70 ezer védőoltást követően egyetlen súlyos, oltást követő esemény sem volt. Csongrád megyében sem jelentettek be oltást követő nemkívánatos eseményt.

A méhnyakrák megelőzését szolgáló védőoltást azok is beadathatnak maguknak, akik nem tartoznak a kampányoltási program célcsoportjába, hiszen gyógyszertári forgalomban – térítés ellenében – a vakcina hozzáférhető. Az oltóanyag vényköteles, ezért a háziorvos írhatja fel.

A védőoltás alkalmazása mellett is fontos a rendszeres szűrővizsgálat a későbbiekben, mert minél korábban fény derül a problémára, annál nagyobb eséllyel gyógyítható a betegség.

Kutatások szerint azok, akik megkapják a HPV elleni vakcinát, magas szintű védettséget élvezhetnek legalább nyolc éven keresztül, de várhatóan jóval tovább is. A hosszú távú védettség kialakulását jelenleg is vizsgálják. Emlékeztető oltás szükségességét még nem állapították meg, ám ha ismételt oltásra lenne szükség évek múlva, arról az érintettek értesítést fognak kapni – tudtuk meg a megyei önkormányzat sajtószolgálatától.