Hírek Kiemelt hírek Makó

Sikert aratott a múzeumok őszi makói fesztiválja

A makói múzeum Barátságos fizika kiállítását több mint kétezren nézték meg, de a többi program is jelentős érdeklődést váltott ki.

MH-Makó
Második alkalommal csatlakozott a szeptember 25. és november 12. között zajló a Múzeumok Őszi Fesztiváljához a makói József Attila Múzeum. A programsorozatot a Barátságos fizika című interaktív vándorkiállítás nyitotta, mely nem kevesebbre vállalkozott, mintsem, hogy közel 50 játékos, furfangos eszköz segítségével a gyermekek, diákok számára játékos formában érthetővé tegye és bemutassa a fizikát. A különleges tárlat nagy sikerrel zárult, hiszen másfél hónap alatt több mint kétezren nézték meg. A város összes közoktatási intézményéből érkeztek csoportok, de a vidéki iskolák tanulói is szép számmal ellátogattak (összesen 48 csoport, osztály) a múzeumba.
Az időszaki kiállítás tematikájához kapcsolódva a Tanárok éjszakáján is a fizika kapta a főszerepet, 3 fizika szakos pedagógus, Trauer János, Nagy Tibor, Csányi László érdekes előadását hallgathatták meg az érdeklődők. A reálszakos tanárok amellett, hogy megismerhették a múzeum által kínált múzeumpedagógiai foglalkozásokat, lehetőségeket, képet kaptak egymás tanítási módszeréről, tapasztalatokat cserélhettek.

A magyar festészet napja alkalmából Mindenki filmplakátja címmel egy közös alkotásra invitálták a makói és a kistérségi 10-14 éves korú diákokat, hogy 4-5 fős csoportokban plakátokat fessenek a Mindenki (Sing) Oscar-díjas magyar rövidfilm témájához kapcsolódva. A 90 éve Makón született Szilvásy Nándor moziplakátjaiból rendezett kiállítás megtekintése után a gyerekek különféle technikákkal (festés, kollázs, rajz stb.) készítették el műveiket.

Sing! Egy plakát az Énekelj című Oscar-díjas magyar rövidfilmhez.

Az interaktív ’56-os történeti vetélkedő célja minden évben, hogy az 1956-os forradalom makói eseményeit, a helyi megmozdulások történéseit, az itteni szerepvállalókat megismertessük az általános- és középiskolás diákokkal. Idén a vetélkedő 3 helyszínen zajlott, az állandó kiállításban, az udvaron található szovjet emlékműnél, valamint a múzeum foglalkoztatójában kaptak különféle feladatokat a diákok. A legjobban teljesítő 3 csapat nyereménye egy egynapos kiránduláson történő részvétel volt. A célállomás a székkutasi emlékhely, a békéssámsoni Szabadság Háza volt, de ezenkívül a hódmezővásárhelyi Emlékpontot is megtekintették a nyertesek.

Az ’56-os vetélkedőn résztvevő egyik csapat.

A Mesterek és alkotók témakör programjaként Szilvásy Nándor, Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész emlékkiállítását választották. A kortárs magyar képzőművészet emblematikus alkotóját Makón sokan ismerték, becsülték. Ezzel a tárlattal a szülőváros szeretne tisztelegni a Mester előtt, aki szakmai és emberi nagyságával örök példa marad a makóiaknak és a tágabb műértő közönség számára egyaránt.
Az őszi szünetben a korábbi évekhez hasonlóan idén is megrendezésre kerültek a családi napok, melyeken kézműves foglalkozásokkal, jó hangulattal vártuk a kikapcsolódni vágyó gyermekeket és családjaikat a múzeumba. Lehetett gyertyát mártani, nemeztárgyakat (labdát és tulipánt) készíteni, szőni-fonni, különféle őszi termésekből, levelekből kis képeket, figurákat, tárgyakat alkotni. Amíg a csemeték kézműveskedtek, addig a szülők megtekinthették a múzeum állandó és időszaki kiállításait – sorolta a sikeres programokat Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgató.