Hírek Kiemelt hírek Makó

Makón is népszerű a mezőgépész szak

Az utóbbi évekhez képest egyre többen választják a mezőgépész szakot Makón is, de még mindig nem elegen foglalkoznak ezzel országszerte. A nagy munkaerőhiánynak köszönhetően pedig nem ritka a 350 ezer forintos bruttó kezdő fizetés sem. Borítókép: Galamb iskola.

Kiss Dániel ­­ – Makó

Idén ősszel 2700 diák kezdte meg tanulmányait ezen a szakterületen, ez rekordnak számít, hiszen 2013-ban kevesebb, mint 1200 választott így továbbtanuláskor – derült ki a Mezőgazdasági Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) kerekasztal-beszélgetésén. A fejlődés szükségszerű: már most 5000 mezőgépészre lenne szükség az országban. A siker főként a „Legyél Te is mezőgépész” programnak köszönhető, amely gyakornoki és ösztöndíj programokkal támogatja a diákokat, hogy naprakész tudást sajátíthassanak el az intézményekkel együttműködő cégeknél. A képzési és karrier program több, mint 100 gépforgalmazó közös összefogásával jött létre. A MEGFOSZ évente 50 millió forintot fordít a programra, továbbá a Földművelésügyi Minisztérium is támogatja a projektet.

Horváth Zoltán, a makói Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola igazgatója elmondta, hogy a mezőgazdasági gépész szakma már nem arról szól, mint 20 évvel ezelőtt: komoly számítógép által vezérelt eszközökről van szó, így fontos, hogy hozzáértő szakemberek kezeljék azokat. Szeretnék megtanítani a diákokat ezen korszerű eszközök kezelésére, igyekeznek folyamatosan bővíteni a gépeket. Továbbá szeretnék elindítani az agrárinformatikai technikus képzést is, addig is 2 nyertes pályázatnak köszönhetően szakkört indítanának a jövőre érkező mezőgépészeknek és mezőgazdasági technikusoknak. Ezzel tanúsítvány szerezhetnek meglévő szakmájuk mellé, ráadásul angol és magyar nyelven is vizsgázhatnak majd belőle.

Mezőgépészek tanórán. A szerző felvétele

A makói intézménytől egy rendezés során több szakmát is elvittek 2013-ban, viszont ez lehetőséget biztosított arra, hogy jobban tudjanak fókuszálni többek között erre a szakterületre is, így megnégyszereződött a mezőgazdasági gépészek száma. Jelenleg 2 osztállyal, közel 40 diákkal folyik az oktatás a szakközépiskolai részen, a szakgimnáziumi részen pedig 30-an tanul. További jó hír, hogy a tanulmányi átlagok is javultak, és bukás sem volt.

A végzett diákok pedig Makó térségében, Hódmezővásárhelyen vagy Szeged környékén is eltudnak helyezkedni, hiszen a jó termőföldnek köszönhetően sok lehetőség van Csongrád megyében. Vannak, akik a szakma elvégzése után munkába is állnak, mások továbbtanulnak.

A szakmai gyakorlatnak ez is a része Fotó: Galamb iskola.

Virág Dániel (13.A) elmondta, hogy ő gyakorlatát egy kiszombori cégnél tölti, amelynél akár dolgozni is tudna a szak elvégzése után, de ha máshogy alakul, akkor is Szeged környékén maradna. Osztálytársa, Juhász Gábor pedig főiskolán tanulna tovább, hogy aztán egy nagyobb cégnél dolgozhasson.