Gazdaság Hírek Kiemelt Makó

Makón is népszerű a mezőgépész szak

Az utóbbi évekhez képest egyre többen választják a mezőgépész szakot Makón is, de még mindig nem elegen foglalkoznak ezzel országszerte. A nagy munkaerőhiánynak köszönhetően pedig nem ritka a 350 ezer forintos bruttó kezdő fizetés sem. Borítókép: Galamb iskola.

Kiss Dániel ­­ – Makó

Idén ősszel 2700 diák kezdte meg tanulmányait ezen a szakterületen, ez rekordnak számít, hiszen 2013-ban kevesebb, mint 1200 választott így továbbtanuláskor – derült ki a Mezőgazdasági Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) kerekasztal-beszélgetésén. A fejlődés szükségszerű: már most 5000 mezőgépészre lenne szükség az országban. A siker főként a „Legyél Te is mezőgépész” programnak köszönhető, amely gyakornoki és ösztöndíj programokkal támogatja a diákokat, hogy naprakész tudást sajátíthassanak el az intézményekkel együttműködő cégeknél. A képzési és karrier program több, mint 100 gépforgalmazó közös összefogásával jött létre. A MEGFOSZ évente 50 millió forintot fordít a programra, továbbá a Földművelésügyi Minisztérium is támogatja a projektet.

Horváth Zoltán, a makói Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola igazgatója elmondta, hogy a mezőgazdasági gépész szakma már nem arról szól, mint 20 évvel ezelőtt: komoly számítógép által vezérelt eszközökről van szó, így fontos, hogy hozzáértő szakemberek kezeljék azokat. Szeretnék megtanítani a diákokat ezen korszerű eszközök kezelésére, igyekeznek folyamatosan bővíteni a gépeket. Továbbá szeretnék elindítani az agrárinformatikai technikus képzést is, addig is 2 nyertes pályázatnak köszönhetően szakkört indítanának a jövőre érkező mezőgépészeknek és mezőgazdasági technikusoknak. Ezzel tanúsítvány szerezhetnek meglévő szakmájuk mellé, ráadásul angol és magyar nyelven is vizsgázhatnak majd belőle.

Mezőgépészek tanórán. A szerző felvétele

A makói intézménytől egy rendezés során több szakmát is elvittek 2013-ban, viszont ez lehetőséget biztosított arra, hogy jobban tudjanak fókuszálni többek között erre a szakterületre is, így megnégyszereződött a mezőgazdasági gépészek száma. Jelenleg 2 osztállyal, közel 40 diákkal folyik az oktatás a szakközépiskolai részen, a szakgimnáziumi részen pedig 30-an tanul. További jó hír, hogy a tanulmányi átlagok is javultak, és bukás sem volt.

A végzett diákok pedig Makó térségében, Hódmezővásárhelyen vagy Szeged környékén is eltudnak helyezkedni, hiszen a jó termőföldnek köszönhetően sok lehetőség van Csongrád megyében. Vannak, akik a szakma elvégzése után munkába is állnak, mások továbbtanulnak.

A szakmai gyakorlatnak ez is a része Fotó: Galamb iskola.

Virág Dániel (13.A) elmondta, hogy ő gyakorlatát egy kiszombori cégnél tölti, amelynél akár dolgozni is tudna a szak elvégzése után, de ha máshogy alakul, akkor is Szeged környékén maradna. Osztálytársa, Juhász Gábor pedig főiskolán tanulna tovább, hogy aztán egy nagyobb cégnél dolgozhasson.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.