Kék hírek Térség

Felmentették a beszélgetőtársa nyakát elmetsző férfit

A Szegedi Törvényszék nem jogerősen felmentette N. B. L. vádlottat az ellene emberölés bűntette miatt emelt vád alól és kényszergyógykezelését rendelte el. A kényszergyógykezelést az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben kell végrehajtani. A kép illusztráció.

MH-kék hírek

A nem jogerős ítélet lényege szerint a vádlott 2016. február 1-jének délutánjától kezdve barátaival italozott az egyik szegedi belvárosi található vendéglátó egységben, melynek bezárását követően éjfél után együtt átmentek egy másik sörözőbe. Ott a pultoson kívül csak néhány vendég volt. A sörözőben tovább italoztak, majd hajnali háromnegyed 2 körül további ismerősök csatlakoztak hozzájuk, köztük a későbbi sértett is.

A társaságág tagjai közül fél 3-kor a vádlott a sértett kivételével mindenki hazament, ők egymással szemben ülve beszélgettek tovább. 2 óra 50 perc körül a vádlott a mindig magánál hordott svájci, többfunkciós, 10 centi nyélhosszúságú, többek között egy nagy pengével is ellátott bicskájának nagy pengéjét nadrágzsebében kinyitotta és minden előzetes szóváltás nélkül a vele szemben ülő sértett nyakának bal oldalába szúrta és egy haránt irányú hasító mozdulattal  átvágta a sértett torkát. Áldozata a söröző kövezetére esett, s bár a vendéglátó helyen tartózkodók a segítségére siettek, és a mentőket is azonnal értesítették, a férfi elvérzett. A vádlott a helyszínről eltávozott, őt a rendőrség a hajnali órákban fogta el.

A vádlott a cselekmény elkövetésekor kóros elmeállapotú volt és jelenleg is az, ami az elmeműködés olyan kóros állapotával járt, mely képtelenné tette abban, hogy cselekménye következményeit felismerje, vagy hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjen.

A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője 3 nap gondolkodási időt tartottak fent az esetleges fellebbezés bejelentésére, így az ítélet nem emelkedett jogerőre.