Belföld Hírek Makó

Ön kibírna egy hónapot alkohol nélkül? Itt a Száraz November! – szavazóval

Hazánkban 2016-ban indult az a kezdeményezés, amely Száraz November néven terjedt el a legnagyobb közösségi hálón. Már az előző évben is több ezren csatlakoztak az akcióhoz, de idén még több érdeklődőre számítanak. A kép illusztráció.

Tanács Dóra – Makó/Száraz November

Az ötlet maga, hogy Magyarországon is elinduljon a program, a Kék Pont Alapítványtól származik (brit mintára). Lényege, hogy egy teljes hónapon keresztül mellőzzék az emberek az alkohol fogyasztását. Remélik, ezzel elérhetik, hogy a rendszeresen alkoholt fogyasztók jobban megértsék önmagukat és az italozáshoz fűződő viszonyukat.

A Száraz November célközönsége elsősorban az úgynevezett alacsony kockázatú fogyasztói kör, akik hetente többször fogyasztanak kis mennyiségű alkoholt, vagyis gyakran isznak meg egy-két sört. Ebből a szempontból fontos kiemelni a felsőoktatással kapcsolatos eseményeket, amelyeknek legtöbbször italgyártó cégek a szponzoraik, italnyereményekkel várják a hallgatókat, illetve számos egyéb tevékenységgel próbálják rávenni a fiatalokat az alkoholfogyasztásra, amelyek sokszor mértéktelenségig fajulnak.

Zacher Gábor toxikológus szerint alapvetően nem rossz a kezdeményezés, de az egész országra ráférne a mértékletesebb alkoholfogyasztás, ezért Száraz November helyett érdemesebb lenne Száraz 2018-at meghirdetni. Hátrányként emelte ki, hogy ezzel sajnos a súlyosabb alkoholizmussal küzdőkön nem segítenek.

A kezdeményezés mellett a legtöbben kiállnak, azonban elindult a „Száraz November szabotálása” elnevezésű rendezvény, bár ezzel eddig lényegesen kevesebb felhasználót sikerült eddig elérni.

A rendezvénnyel kapcsolatban további információ az alábbi linken található. Az interneten online számláló is segít abban, hogy számon tarthassák a résztvevők, hány napja sikeresek az alkohol mellőzésében.

[totalpoll id=”118918″]