Kiemelt hírek Színes

Történelmi körsétát tettek a szikszais diákok

Jó kapcsolatot ápol egymással a Szirbik Miklós Egyesület és a Szikszai György Református Óvoda és Általános Iskola. Már többször is részt vehettek az általános iskolások rendhagyó történelem órán az egyesület jóvoltából. Ma is így volt.

Gajáta Fanni – Makó

Az 1956-os forradalom és szabadságharc makói eseményeivel ismerkedhettek meg a Szikszai György Református Óvoda és Általános Iskola 7. és 8. osztályos tanulói. A diákoknak Zeitler Ádám történész és Forgó Géza, a Szirbik Miklós Egyesület elnöke elevenítette fel azokat a momentumokat, amelyekről a tankönyvekben nem olvashatnak.

– Ezzel a programsorozattal az a célunk, hogyha a gyerekek jönnek-mennek a városban, tudják, hogy egyes emléktáblákat miért ott helyeztek el, legyen fogalmuk a városuk múltjáról – fogalmazott az elnök. – Iskoláktól függ, hogy mennyire ismerik Makó történelmét a diákok, de a Szikszai iskolával a kapcsolataink és diákjaikról véleményünk is jók.

Zeitler Ádám történész hozzátette, az egyesület fő célkitűzései között szerepelt, hogy a makói tanulóknak bemutassák Makó történelmét, ezért is készítették a telefonos applikációt, a Szirbik weboldalán rengeteg anyag elérhető, illetve egy blog is indult MarosKult néven.

A 14 éves Juhász Tímea is részt vett a mai körsétán. A végzős lány elmondta, idén az osztályuk készült 1956-os emlékműsorral az iskolában.

– Institóris Ildikó volt, aki az egészet szervezte, a gimnazistákkal közösen, akik közül sokakat kizártak az iskolából – fogalmazott a kislány. – Az emlékműsorunkban a makói eseményeket elevenítettük fel.