Hírek Kiemelt hírek Makó

Karácsonyig hosszabbították meg a nyomozást a makói vízmű ügyében

Kilencedjére is meghosszabbították a Makó Térségi Viziközmű Kft. ügyében indított nyomozást. Most december 24-e az új határidő.

Korom András – Makó

Október 23-ig sem találtak bűncselekményre utaló nyomot a felszámolás alatt álló Makó Térsége Viziközmű Kft-nél. Farkas Éva Erzsébet polgármestert, a 2015 májusi ülésén hatalmazta fel a képviselő-testület arra, hogy tegyen feljelentést a Makó Térségi Viziközmű Kft. ügyében, ismeretlen tettes ellen, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt.

A cég átvilágítása során ugyanis arra bukkantak, hogy a kft-nél 2011 és 2013 között túl sok jutalmat, prémiumot fizettek, és indokolatlanul szerveztek ki vállalkozásoknak bizonyos munkákat. A volt vezérigazgató korábban azt nyilatkozta, hogy mindig a tulajdonos önkormányzatok utasításai alapján működött a Makó Térségi Viziközmű Kft., nem voltak törvénytelen, indokolatlan kifizetések, a kiszervezés pedig gazdaságilag indokolt döntés volt.

Az átvilágítás során kiderült, hogy a külső cégeket a Makó Térségi Víziközmű Kft. akkori dolgozói alapították, s a munkákat a megbízójuk eszközeivel és gépeivel végezték. A nyilvánosság elő került jegyzőkönyvek szerint a vízmű vezérigazgatója béremeléséről és jutalmazásáról a tulajdonos polgármesterek döntöttek, de csupán az emelés mértékéről tudtak, annak összegéről nem. A cég maroknyi kiemelten jutalmazott dolgozójának jutalmairól pedig a vezérigazgató döntött.

Medgyesi Pál volt vezérigazgató a sajtónak korábban elmondta, hogy a szakmai átlaghoz és az elvégzett munkához képest méltányos az a prémium, a munkák kiszervezése pedig gazdaságos döntés volt.

Az ügyben folyó nyomozást, melyet az Országos Rendőr-főkapitányság döntését követően januártól a Bács-Kiskun megyei rendőrök végeztek, augusztusban a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség, hogy bűncselekmény hiányában meg akarta szüntetni. A cég felszámolója azonban e határozat ellen panaszt jelentett be, így kilencedjére is meghosszabbították a nyomozás határidejét, mely most idén december 24-e.