Kiemelt hírek Sport Színes

7126 méter magasan lobog a makói zászló

Ahogy már korábban írtuk, Kerekes Éva a Himlung Himal hegy meghódítására készült. A célja sikerült, ugyanis október 22-én, magyar idő szerint hajnali 5 órakor kitűzhette Makó zászlaját a 7126 méteres magas hegycsúcsra.

Gajáta Fanni – Makó/Nepál 

November 15-én tér haza Nepálból Kerekes Éva. A hegymászóval már túl van az 7126 méter magas Himlung Himal meghódításán.

– Hogy ment az utazás, volt-e valami izgalmas pillanat?

– Az utazás, mint mindig, most is hosszú volt. Kathmanduból Koto faluig autóval mentünk, onnan az alaptáborig (4950m) pedig 3 napig gyalogoltunk. Az expedíció teljes felszerelését pedig öszvérekkel hozták utánunk az alaptáborba. Szerencsére túl sok izgalmas pillanat nem volt: a budapesti repülőtéren bombariadó miatt a becsekkolás picit csúszott, a Koto-ba tartó dzsippünk differenciálműve egy szikla miatt eltört, de lestoppoltunk egy arra járó buszt.

– Milyen volt a hegymászás? Mikor történt a csúcstámadás? Társadnak is sikerült-e?

– Maga a mászás nagyon jó volt. Végig kellemes napos, viszonylag „meleg” időnk volt. A csúcsmászásunk október 22-én, nepáli idő szerint hajnal fél 2-kor kezdődött. Amíg nem kelt fel a nap fejlámpával világítottuk meg a havat. A meredek szakaszokon a továbbhaladást a korábbi expedíciók által kihelyezett fix kötelek segítették. A csúcsot fél 10 körül értük el, melyre természetesen a mászótársammal mindketten felléphettünk.

– Mi volt az első gondolat, amikor a csúcsra értél? Sikerült-e kipihenned magad?

– Az első gondolat? Talán az, hogy végre itt vagyunk. A látvány, ami ott fogadott feledtetett minden fájdalmat, küszködést, amit a csúcs eléréséig éreztem. Gyönyörű volt a ragyogó napsütésben körbenézni és látni a közelben a Manaslut, távolabb az Annapurna II, III és IV-et, Tibet felé tekintve pedig a kies fennsíkot.

Pihenés a csúcsmászás után az alaptáborban volt 2 nap, azután a mászótársammal elindultunk gyalogosan, hogy az Annapurna körre a Khangla hágón (5320m) átkelve rácsatlakozzunk. Még 3 napig gyalogunk itt, az Annapurba Circuit-on, azután Phokarába érve visszaautózunk Kathmanduba.

navigate_before
navigate_next

– Most hozol-e valami emléktárgyat haza? 

– Emléktárgyat most is viszek haza, és azt gondolom, hogy az eddigiek közül a legértékesebbet: a mászás megkezdése előtti napon egy, Phoo falujából érkezett Láma tartott pudzsa szertartást (buddhista szertartás a hegyek szellemeihez) az alaptáborban. Ezen a szertartáson a mászótársam és én is kaptunk egy-egy megszentelt katát, egy selyemből készült sálat. Ez a kata a legértékesebb tárgy, amit valaha a mászásaim során hazavihettem.

Címlapfotó: Kerekes Éva.