Hírek Kiemelt hírek Makó

Újra megalakult a makói Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

Ismét lesz a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének közössége Makón. Az egyesületi formában működő civil társadalmi szervezet ma tartotta alakuló ülését. Az alkalom meghívott vendége Makláry Ákos parókus, a KÉSZ országos elnöke volt.

Szabó Anita – Makó
A KÉSZ 1989-ben jött létre azzal a céllal, hogy összefogja a keresztény értelmiséget és ökumenikus alapokon kínáljon alternatívákat az élet különböző helyzeteire. A kezdetben csak budapesti központú civil szervezet folyamatosan bővült vidéki csoportokkal, amelyekből jelenleg Magyarországon 73 tevékenykedik, mintegy 3000 taggal. A határokon kívül Délvidéken, Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben is vannak KÉSZ közösségek.

A makói 1990-ben jött létre és 2003-ig működött. Világi elnöke Tóth Ferenc nyugalmazott múzeumigazgató, lelki vezetője pedig Katona Pál plébános atya volt. A közel másfél évtized alatt aktív közéleti és kulturális tevékenységet fejtett ki a csoport, ennek egyik bizonyítéka a Makói Keresztény Értelmiségi Szövetség Füzetei sorozat, amelynek 44 száma jelent meg. Emellett értékes előadások, emléktábla avatások és közös kirándulások szerveződtek ebben az időszakban.

Ezeket a hagyományokat kívánja többek között újjáéleszteni most a helyi közösség. A november 6-i alakuló ülés meghívott vendége Makláry Ákos görögkatolikus áldozópap, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének országos elnöke volt, akit egy esztendeje iktattak tisztségébe. Beszédében kiemelte, hogy a szervezet világi evangelizációs egyesület és ökumenikus, tehát minden megkeresztelt ember a tagja lehet.

– Fontos, hogy tegyünk a közjóért és érezzük azt, hogy együtt tudunk alkotni. Egy-egy helyi közösség mindig egy szellemi központ és egyben önképző kör is, amely hat az adott település életére és a kovász szerepét tölti be – hangsúlyozta.
Az újjáalakult makói csoport első ülésén megválasztotta a tisztségviselőit is. A helyi szervezet elnöke Nagy Jenő lett, aki megköszönte a bizalmat.

– Az elődeink tartalmas munkát végeztek, és mi igyekszünk ehhez a feladathoz felnőni – lelkesítette a jelenlévőket.