Kiemelt hírek

A sportéletet is fellendíti a fürdőbővítés

Az elmúlt napokban több szempontból is társalogtak a Hagymatikum Fürdő bővítéséről különböző szakemberek. Az utolsó kerekasztal beszélgetésen a fejlesztés szabadidő- és versenysportra való hatását tárgyalták meg.

Gajáta Fanni – Makó

Sziebig Mária, a Makói Úszóklub elnöke, Kander László és Kovács Gábor testnevelő tanárok voltak a meghívott vendégek az utolsó Hagymatikum estén. A három szakember a fejlesztés szabadidő- és versenysportra gyakorolt hatásáról tárgyaltak a kerekasztal beszélgetésen.

Kander László nemcsak testnevelő tanárként dolgozik, hanem évtizedek óta úszóedző is, így jól látta, milyen hatása volt az 50 méteres medence elvesztésének. Elmondása szerint az új medencét a verseny- és a hobbiúszók mellett a gyerekek is várják, ugyanis sokszor megesik az, hogy egy időpontban több sportoló használja a tanuszoda medencéjét és a 33 méteres kintit is. Úgy véli, nagy előrelépést jelent a makói úszóéletben a 33×25 méteres uszoda megépítése.

Sziebig Mária, a Makói Úszóklub elnöke keze alatt is több generáció úszott már. Elmondta, a 2000-es években több százan voltak tagjai az úszóklubnak, napjainkban pedig alig 50-60 fő erősíti az egyesületet – azonban, a tanuszoda még így is kicsi számukra. Megerősítette kollégáját, hogy az 50 méteres medence elbontása után kevesebben választották az úszást a Maros-parti városban, sokan Szegedre vagy Hódmezővásárhelyre jártak át. Úgy véli, a beruházással nőhet a makói úszók száma, azonban ehhez ideális vízhőmérsékletre, vízmélységre és rajtkőre van szükség.

Kovács Gábor a középiskolások úszószokását ismeri. Mint ahogy többször felmerült, az öltözők száma kevés és szűkös – ezzel sokszor szembesülnek a nagyobb diákok és a délelőtti rekreációs foglalkozáson résztvevők is. A vízilabdára is igény lehet: idén már több csapat jelentkezett a vízi kézilabdára. A testnevelő tanár hozzátette, a csapatsportok mindig sikeresek a gyerekek körében.

Mindhárom szakember egyetért abban, hogy sokan várják a beruházást és az abban elkészülő medencét is. Nemcsak a sportélet fellendülését jósolják, hanem a turistaforgalmat is, mivel az új uszodában versenyeket is rendezhetnek, mint egykor, így az ország számos részéről érkezhetnek sportolók.