Kiemelt hírek Makó

Jövő tavasszal költözhet a Petőfi parkba a levéltár

Mintegy 80 év után költözhet új helyre a Csongrád Megyei Levéltár Makói Levéltára. Az egykori városháza épületéből a Petőfi park 14. szám alá kerül át az irattár. A munkák megkezdődtek az új helyen.

Gajáta Fanni – Makó

A makói M-COLOR 2009 Kft. nyerte el a makói levéltári épület felújítását és a cég már meg is kezdte a munkálatokat. Méhes Tibor, a vállalkozás ügyvezetője a hétfő délelőtti sajtótájékoztatón elmondta, 5 hónapjuk van, hogy az felújítást befejezzék. Reménykednek, hogy az időjárás a segítségükre lesz. A közel 900 négyzetméteres épület teljes átalakításon megy keresztül, illetve egy új tárolóépület is helyet kap az udvaron.

Urbancsok Zsolt levéltár-vezető három fontos fordulópontot ismertetett: az 1879-es önálló irattár létrehozását, az 1940-es költözést az egykori városháza épületébe és a 2017-es évet, amikor is a Petőfi park 14. szám alatti ingatlanban kapnak új helyet. Ide mintegy 2 kilométernyi iratanyagot telepítenek át. Tervek szerint az egykori Csanád vármegyei dokumentumok is Makóra kerülhetnek Szegedről.

Farkas Éva Erzsébet polgármester is megtekintette az egykori Petőfi parki óvoda épületében zajló munkálatokat. Mint elmondta, ez a beruházás a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárnak és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek, a térség országgyűlési képviselőjének is köszönhető, aki a kezdetektől fogva támogatta a levéltár Makón maradását. Erre a célra 130 millió forintos támogatást nyújtott. A rekonstrukció terveit Tapasztó Tibor makói építész készítette el, az ehhez szükséges 6,3 millió forintos forrást a város biztosította. Az önkormányzat októberben írta alá az M-COLOR 2009 Kft.-vel a kivitelezési szerződést, most a munkaterületet adták át.

navigate_before
navigate_next

– A Csongrád Megyei Levéltárral való együttműködésnek köszönhető, hogy helyben maradhat a levéltár, illetve a közgyűjteményt egy teljesen új, 21. századi környezetben tudjuk elhelyezni. Lehetőség lesz a tudományos munka mellett kutatómunkákra is az új épületben – fogalmazott a város első embere.

Fotók: Kiss Dániel.