Hírek Kiemelt hírek Térség

Makón gyógyulnak a kiszombori betegek is

A kiszombori, ferencszállási és klárafalvi betegek döntő többsége is a makói kórházban gyógyult az előző esztendőben is, ez is mutatja, hogy a kórházra hosszú távon is szükségük van az itt élőknek is – derült ki Kallai Árpád főigazgató ma esti kiszombori egészségfórumán.

Korom András – Kiszombor

Tavaly 846 kiszombori, ferencszállási és klárafalvi fekvőbeteg gyógyult a makói, s csak 30 a vásárhelyi kórházban, míg tavaly 16 ezer 470 járóbeteget láttak el a makói és csak 430-at a vásárhelyi kórházban – ismertette az adatokat a mai kiszombori, a három említett kistelepülésen élőknek rendezett egészségfórumon Kallai Árpád, a két kórház főigazgatója. Hozzátette, a kórházintegrációt követő fejlesztések is jól mutatják, hogy míg korábban a makói kórház bezárásáról keringtek a hírek, ezek mára, a fejlesztéseknek köszönhetően elcsitultak.

Elmondta, hogy a makói intézményben nem csak az épületeket újították, újítják fel, de az orvosok és ápolók megtartására is törekszenek. A főigazgató hozzátette, ez utóbbi a nehezebb, a nyugati országok kedvezőbb jövedelmi viszonyai miatt nagy az egészségügyből való elvándorlás, ezt igyekszik mérsékelni a kormány a novemberi béremeléssel, mely a szakorvosok esetében 100 ezer forintot jelent.

Kallai Árpád elmondta, hogy a makói endokrinológiai rendelés jelenleg azért szünetel, mert az orvosnő szakvizsgázik. Remélhetően egy hónapon belül visszatér, de addig is megpróbálják heti 1-2 napi rendeléssel helyettesíteni.

A főigazgató ismertette a jelenleg is a makói kórházban folyó fejlesztéseket. Ezek egyike a kórházi napelempark bővítése, mely eredményeként a villanyszámlán megspórolt összeget a betegellátásra tudják fordítani. A fekvőbetegek hamarosan olyan karszalagot kapnak, mely – és az ehhez tartozó informatikai háttér – segítségével nyomon tudják majd követni az elvégzett vizsgálatokat, de még a gyógyszereket is. 30 millió forintra pályáznak, hogy befejezhessék a központi rendelő, korábban megkezdett felújítását és 50 millió forintból akarnak új ultrahang készüléket venni. A felsoroltak egy összesen 650 milliós fejlesztést takarnak.

A főigazgató kiemelte, hogy a pályázati források mellett a civil szféra is megmozdult, hiszen Szentpéteri Csilla makói művésznő jótékonysági koncertjén 2,3 millió forint gyűlt össze a makói gyermekellátás feltételeinek javítására, ezt az Állami Egészségügyi Központ majd még ekkora összeggel megtoldotta.

A főigazgató szót ejtett még a makói térségben is futó népegészségügyi program, a szűrések és a megelőzés fontosságáról.