Hírek Kiemelt hírek Makó

Boldogulást kínál a kormány a Makó méretű városokban élőknek is

A kormány célja boldogulást kínálni a kisebb városokban, községekben élők számára – mondta Lázár János ma este a makói Szikszai iskolában rendezett lakossági fórumon.

Korom András – Makó
Az esti fórumon először Farkas Éva Erzsébet polgármester ismertette a már lezajlott városi fejlesztéseket, majd Kádár József, a választókörzet képviselője az Újvároson zajló járdaépítésekről, s fejlesztésekről adott rövid tájékoztatást.

– A kormány társadalmi és politikai célkitűzése, hogy minél több családnak kínáljon boldogulást ott, ahol megszülettek és ahol élnek. Hogy ott találjanak munkát, s kapjanak megfelelő jövedelmet – jelentette ki a fórumon résztvevő Lázár János, a mintegy száz érdeklődő előtt. Külön megköszönte a makóiaknak, hogy kiemelkedő számban vettel részt a legutóbbi, a migrációval kapcsolatos népszavazáson, s utasították el az ezzel kapcsolatos, Európa a fejlődő országokból érkezők betelepítésével, illetve a kötelező kvótával kapcsolatos terveket.

Hangsúlyozta, hogy ma a magyarok 40 százaléka él kisebb vagy nagyobb községekben, és a társadalom szintén jelentős részét adják a kisvárosokban élők. Azt mondta, Makó – melynek a kormány szövetséget kínált – mintául szolgálhat arra, miként fejleszthetők Magyarország kisebb városai, ugyanis itt a hazai és az uniós forrásokból jelentős infrastruktúrafejlesztés valósult meg.

Kiemelte, hogy a makói térségben, részben az M43-as autópálya révén 2010 óta jelentősen javult a munkaerőpiaci helyzet. Míg 7 éve a városban és környékén 12-15 százalékos volt munkanélküliség volt, ez mára 3 százalék körülre csökkent, ami a miniszter szerint azt jelenti, hogy a munkanélküliség meg is szűnt. Lázár János azonnal hozzátette, hogy mindez nem a közmunkaprogramnak köszönhető, ugyanis folyamatosan csökkent a közfoglalkoztatásban résztvevők száma, hiszen mind többen helyezkednek el közülük a versenyszférában. 2010-ben 1369, míg idén októberben 478 álláskeresőt tartottak nyilván Makón.

Lázár János hangsúlyozta azt is, hogy jelentős eredmények tartja, hogy aki akar, az tud dolgozni, országosan a foglalkoztatottak száma 4,5 millióra nőtt, a hét évvel ezelőtti 3,6 millióról. Közben a jövedelmek is emelkedtek, a 2010-es 73 ezerről 2018-ra 138 ezer 500 forintra emelkedik a minimálbér, a bruttó átlagbér pedig 200 ezerről 300 ezerre. A béremelkedés a kereskedelmi forgalom növekedésén is látszik, ugyanis ha több a pénzük az embereknek, akkor többet is költenek – világította meg egy egyszerű példával a lényeget.

A fórumon az is kiderült, hogy országgyűlési képviselőként elért legfontosabb eredményének azt tartja, hogy a makói járásban 378 II. világháborús hadiárva és 13 hadigyámolt kap havi 8550 forintos járadékot. Ez az első olyan támogatás, amelyet a határon túlra is kiterjesztettek – jelenleg mintegy 64 ezren kapják -, mivel a járadék feltétele a magyar állampolgárság, nem a magyarországi lakcím. Hozzátette: szeretné, ha az ellátás jelenlegi összegét emelnék.

A 7 év eredményei közé sorolta a közbiztonság erősödését, ami Makón is megfelezte a bűncselekmények számát, a várost stabil, kiegyensúlyozott városnak nevezte, Hozzátette, a polgármesternek két é fél évébe került, hogy kitakarítsa a városházát, szó szerint s képletesen is. S nem gondolta volna, hogy Buzás Péter irányítása alatt Makó olyan alma lett, ami csak kívülről tetszetős.