Makó

Vannak problémák az új egészségügyi rendszerrel

Hivatalosan november 1-jén indult el az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT), amely európai uniós pályázat által valósulhatott meg. Mint megtudtuk, jelenleg még problémákkal küszködnek az orvosok a rendszer miatt.

Gajáta Fanni – Makó

A makói gyermek- és felnőtt háziorvosok már megkapták a használathoz szükséges adatokat, azonban vegyes érzelmekkel állnak az új rendszerhez. A Kálvin utcai orvosi rendelőben dolgozó dr. Soós Klára háziorvos elmondta, jelenleg technikai okok miatt náluk nem üzemel az EESZT.

– Sajnos, még nincs semmilyen tapasztalatunk a használtával kapcsolatban, ugyanis most csak egy hibaüzenetet kapunk. Azt tudom, hogy más orvosnak már sikerült belépnie a rendszerbe, nekünk egyelőre még nem. Remélhetőleg, holnap már minden rendben lesz – fogalmazott a háziorvos.

Európai uniós pályázatnak köszönhetően alkotta meg az Állami Egészségügyi Ellátó Központ vezette konzorcium az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret. A rendszer egy modern, felhőalapú technológiát használó kommunikációs tér, amely a legmagasabb fokú adat- és kibervédelemmel ellátva kapcsolja össze az egészségügyi ellátókat egymással – beleértve a kórházi, a járóbeteg- és a háziorvosi ellátást, illetve a gyógyszertárakat is. Az EESZT a betegadatokat, a recepteket és a leletek is képes tárolni.

 

A nyomtatott recepteknél ez nem csak gyorsabb, de átláthatóbb is, hiszen így a betegek gyógyszeres kezelései, továbbá laborvizsgálatai, műtétei is visszakövethetőek. Ez segíthet egy diagnózis felállításában, továbbá ezzel elkerülhető, hogy egy beteg többféle gyógyszert kaphasson különböző orvosoktól, amik akár negatív hatással is lehetnek egymásra. Fontos megjegyezni, hogy bár innentől a recept kiállítása online történik, csakis a beteg személyes megjelenése esetén írható fel. A saját adatait pedig bárki megtekintheti az EESZT lakossági portálján, az ügyfélkapus hozzáférésével és TAJ számával.

A rendszer használatához mindössze egy e-személyire van szükség, vagy amennyiben ezzel még nem rendelkezik a beteg, úgy személyigazolványával és TAJ számával válthatja ki a gyógyszereit. Az orvosoknak viszont már most szükségük van az e-személyire.