Makó

Makó egyediségét növeli majd a fürdő bővítése

Annak idején nem a tervek hiánya miatt nem fejeződött be a Hagymatikum Makovecz Benjámin szerint. Most van lehetőség az eredeti tervek megvalósítására, ami a város különlegességét növeli majd.

Nagy Szabolcs – Makó

– Sokat változott az építészet, mióta apám megtervezte a fürdőt – fogalmazott Makovecz Benjámin a Hagymatikum fejlesztéséről szóló harmadik kerekasztal beszélgetésen. A MAKONA Építész Tervező és Vállalkozó Kft. ügyvezetője szerint szigetelésben, gépészetben, egészségügyi előírásokban, anyaghasználatban annyi vadonatúj dolog van, hogy sok tekintetben át kellett rajzolni a korábbi terveket.

Az ügyvezető azt is hozzátette, amikor a fürdő mostani bővítéséről beszélünk, akkor nem félbehagyott tervet emlegetünk, hiszen annak idején a Hagymatikum terveit édesapja befejezte, csak anyagi okok miatt nem épült meg a teljes terv.

– Sok olyan terv maradt apám után, amit félbehagyott, de a fürdő nem ilyen. Körülbelül egyharmada nem valósult meg az eredeti terveknek. A tanuszoda már plusz, és bár azt nem ő tervezte, de a stílusjegyeket ugyanúgy tartalmazza – mondta el Makovecz Benjámin.

A Makona ügyvezetője a tanuszoda kapcsán elmondta, egy olyan 33 méteres medence fog épülni, aminél jobb körülményeket Budapest sem tud biztosítani ma sportolóknak. A lelátó miatt az alapterület is sokkal nagyobb, még a világításrendszer is kiemelkedő teljesítményű lesz, hogy nemzetközi televíziós közvetítéseket is gond nélkül meg lehessen oldani.

A fürdő árával kapcsolatos vitákról Makovecz Benjámin azt mondta, nagyon sok mindenre választ ad bárki számára, ha megnézi azt is, mennyi minden valósul meg ebből a pénzből.

A beruházás vezető tervezője arról is beszélt, hogy az utolsó pillanatban felmerült a tanmedence átalakítása is új uszoda építés helyett, ezt a variációt azonban építészeti szemmel nem lehet komolyan venni.

– Annak idején a tanmedence erre a funkcióra készült, 1,20 medence mélységgel, a lehető legszűkebb kiszolgáló résszel. Kevés a hozzá tartozó öltöző, minimális a gépészet. Ennek bármilyen bővítése gyakorlatilag lehetetlen – mondta el Gerencsér Judit.

A kerekasztal beszélgetésen kérdésként elhangzott, hogy miért kell költeni több mint százmillió forintot képzőművészeti alkotásokra, és körülbelül ugyanennyit akváriumra? Erre Makovecz Benjámin azt válaszolta, hogy előbbi – ami az édesapja által megálmodott „atlantiszi világot”ábrázolja majd -, fogja adni a Hagymatikum egyediségét, ami miatt nem csak egy fürdő lesz a közel százból Magyarországon, az akvárium viszont a fürdő igazgatójának, Gergely Gábornak az ötlete nyomán jön létre, hogy ne csak egy üres folyosóval töltsék ki a teret.